«ANIM.IST İstanbul Animasyon Platformu Projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı 2021 yılı Yaratıcı Endüstriler (YES) Mali Destek Programı tarafından desteklenmektedir.»
Animasyon günlük yaşamın rutinini gerçeküstü bir evrene girerek bozmak, dünyanın gerçekleri ile güvenli bir alandayken yüzleşmek, zihnimizde onları işlemek, sindirmek, dayanıklılığımızı desteklemek, eğlenmek, öğrenmek, hikayelerimiz paylaşmak yani yaşamak için var. Müthiş bir kişisel ve kültürel değer. Ancak bunların yanı sıra fikri mülkiyet, ekonomi dünyasının ve kreatif endüstrilerin vazgeçilmez bir parçası.
Bu kadar genç nüfusa ve hikâyeye sahip bir ülke olmamıza rağmen, kaybolmuş ya da yarım kalmış filmler, yeterli destek bulmadığı için istenilen düzeyde geliştirilmemiş projeler, büyük bir kalifiye insan gereksinimi ve bu nedenle cesareti kırılmış bir animasyon endüstrisi görüyorduk. Ancak son yıllarda hızla artan bir ivme ile eğitim, farkındalık, vizyon, emek ve güç birliği sayesinde animasyon endüstrimiz yeniden doğuyor. İşte tam bu nedenle, ANIM.IST İstanbul Animasyon Platformu Projesi, İstanbul'da animasyon ve ilgili üretim alanları özelinde yaratıcı endüstriler ekosisteminin gelişmesine kültürel ve ekonomik katkı sunmak üzere kurgulandı. İstanbul Kalkınma Ajansı 2021 yılı Yaratıcı Endüstriler (YES) Mali Destek Programı desteği ile İstanbul Valiliği, TRT Çocuk, Görsel Efekt ve Animasyon Sanatçıları Derneği ortaklığı ve Bahçeşehir Üniversitesi proje yürütücülüğünde yaratıcı endüstriler alanında yetişmiş insan kaynağını nitelikli eğitim, üretim ve takım ruhu ile güçlendirerek aynı zamanda istihdam edebilirliğin ve uluslararası ölçekte rekabet edebilirliğin de gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyor. İstanbul Animasyon Platformu ANİM.İST, 18 ay sürecek animasyon senaristliği, animasyon yapımcılığı, animasyon yönetmenliği, karakter ve konsept tasarımcılığı, animatörlük ve görsel efekt tasarımcılığı üzerine ücretsiz animasyon sertifika programı ve kısa animasyon üretimini kapsıyor.
Dünyanın içinden geçtiği zorlu koşullar bize hatırlattı ki yalnız değiliz ve yalnız olmamalıyız. Zira özellikle bu koşullar altında “hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için”! Ufukta yeni bir altın çağ var, animasyonun altın çağı. Bu çağa elbirliği ile hazır olmalıyız.
Neden ANİMİST?
Çünkü eğitim kurumları ve sektörü, animasyonla ilgilenenleri ve çocukları animasyon özelinde besleyecek, ufuklarını açacak, birbirleriyle buluşturacak, ilham verecek, hareket alanı sağlayacak, görünür kılacak platformlara çok ihtiyacımız var.
Neden ismimiz ANİMİST?
Çünkü İstanbul’dayız ve animist aynı zamanda “insan faaliyetlerinin dışında kendi kendini sürekli olarak yenileyen ve değiştiren güç; bir kimsenin içgüdülerinin hepsi; insan eliyle büyük değişikliğe uğramamış, doğal güzelliklerini koruyan çevre, tabiat” demek.
Bundan türetilen pek çok kelime var:
Anima
Animal
Animasyon
Animatör
TAKVİM
9 Mart - 1 Nisan
Başvurular
Son Gün: 1 Nisan
2-10 Nisan
Başvuruların değerlendirilmesi, gerekli görülmesi halinde online/ yüzyüze mülakat
18 Nisan
Başvuru Sonuçlarının (asil ve yedek listelerin) İlanı
18-29 Nisan
Kayıtlar
26 Nisan
Tanışma Partisi (BAU Future Kampüs)
16 Mayıs (Güncellendi)
Derslerin Başlaması
Bahçeşehir Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümünün düzenlediği uluslararası animasyon festivalidir. Animasyonla ilgilenen, profesyonel, amatör, öğrenci, eğitmen yediden yetmişe herkese hitap eder. Hedefi animasyon sektörünü, animasyon eğitimi veren kurumları ve animasyonla ilgilenenleri, birbirleriyle buluşturacak, ilham verecek, ufuklarını açacak, animasyonu sanat ve iletişim formu olarak görünür kılacak bir platform oluşturmaktır.
Bugüne kadar ki konukları arasında Oscar Adayı animasyon film Loving Vincent’ın baş animatörlerinden Anna Kluza; animasyon VR ve dijital oyun için hikaye yazımında uzmanlaşmış Craig Caldwell; Türkiye’nin ilk tasarım merkezi olan post prodüksiyon merkezi 1000Volt’tan Murat Akbulut; VFX’in ustalarından Burak Balkan ve önde gelen animasyon stüdyosu Lighthouse VFX kurucusu Arman Şernaz; Türkiye’nin karikatür duayeni, ödüllü animasyon film Sansür’ün yönetmeni Tan Oral; Guardians of the Galaxy, Avengers, Star Wars: Episode VII gibi yapımlarda çalışmış ve görsel efekt alanında Oscar adayı Christopher Robin filminin VFX süpervizörü, Birleşik Krallık’tan Framestore’dan Arslan Elver ile Comic-Con Eisner ödüllü çizgi romancı Israil’den Rutu Modan, Kore Cumhuriyeti’nden Prof. Lee Namkook, Birleşik Krallık'taki önemli animasyon sektöründen kadınlar topluluğu Animated Women UK danışmanı, eğitimci, animatör Helen Piercy, Disney Channel Türkiye Genel Müdürü Kemal Çoşkuner, Görsel Efekt ve Animasyon Sanatçıları Derneği yönetim kurulu üyeleri, Türk Sineması tarihinde görsel efekt tasarımı ve dublajı ele alan belgesellerin yönetmeni Sinan Demirtaş, mikrofon oyunculuğu duayenleri Damla Babacan ve Harun Can ve yerli animasyon alanında hasılat rekoruna imza atan Rafadan Tayfa’nın yönetmeni İsmail Fidan yer aldılar.
İsrail’in en köklü sinema okulu Bezalel ve Güney Kore Hongik Üniversitesi’nden öğrenci animasyon filmlerini ve Eskişehir Anadolu ve Kütahya Dumlupınar Üniversitelerinden öğretim elemanları ve öğrencilerini ağırlandı.
2020 yılında British Council’ın #KültürdeKadınGücü Destek Programı'nın da desteğini alan festival aynı zamanda “Sınır Tanımayan Animasyon Üniversiteler ve Sektör Kolokyumu” vasıtasıyla Türkiye’de animasyon sektörünün önemli aktörleri ve bu alanda eğitim veren kurumları bir araya getiren özel etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Proje Koordinatörü: Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan, BAU
Akademik Koordinatör: Dr. Şafak Şahin, BAU
Eğitim Uzmanı: Dr. Murat Çöpcü, BAU
Proje Asistanı: Önder Kuvvet
ANİM.İST Fragmanı
Animasyon: Selahattin Şenköylü
Modelleme: Mustafa Bahadır Kara
Seslendirme: Harun Can
Müzik: Ceren Çıtır
Yönetmen: Önder Kuvvet
Tasarım: Nazlı Eda Noyan
Teşekkürler: Araş. Gör. Cemre Okumuş, Ece Önal, Rumeysa Bora, Şevval Benkli
İLETİŞİM: [email protected]
ANİM.İST © 2021. Tüm Hakları Saklıdır.
«Bu web sitesi İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği ANIM.IST İstanbul Animasyon Platformu Projesi kapsamında hazırlanmıştır. İçerik ile ilgili tek sorumluluk (yararlanıcı /ortaklar/yükleniciler)’a ait olup İSTKA ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamaktadır.»
Lighthouse Görsel Efekt Başkan Yardımcısı ve COO'sudur. 2008 yılından bu yana 1.500'ün üzerinde ulusal ve uluslararası reklam, TV reklamı, animasyon dizisi ve sinema alanlarında projeler üretmektedir. Ürettiği projeler İngiltere, ABD, Rusya, Almanya, İsveç, Norveç, Danimarka, Malta, Azerbaycan, Kazakistan, Çin, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Afrika ve İsrail gibi ülkelerde izleyicilerle buluşmuştur. Müşteri ilişkileri yönetimi deneyiminin yanı sıra, teknik bilgisini organizasyon ve iletişim becerileri ile birleştirerek yapımcılık alanının önemli isimlerden biri haline gelmiştir. Üretim kalitesinde mükemmellik konusundaki ısrarı, Lighthouse VFX'in vizyonuyla örtüşmektedir. Profesyonel bakış açısı, her projede verimliliğin kaliteyle kesiştiği mükemmellik seviyesine ulaşmaktır. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi 2000 yılı mezunu olan Gamze Şernaz, evli ve iki çocuk annesidir.
lhvfx.com
Senaryo yazarı, içerik üreticisi ve eğitimcidir. 1992-2017 arası profesyonel senaryo yazarlığı yaptı. Aynı dönemlerde gazetecilik, metin yazarlığı ve televizyon yazarlığını da sürdürdü. 2017’den beri Bahçeşehir Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon bölümünde senaryo yazarlığı eğitimi vermektedir. Ayrıca kişisel atölyelerinde ve kurumsal alanlarda, öykü anlatımı ve senaryo yazarlığı üzerine etkinliklerini de devam ettirmektedir.
instagram.com/sa.akman
twitter.com/akmansa
Lisans ve yüksek lisans eğitimini İnşaat Mühendisliği üzerine tamamladı. Özel sektöre ait yurt içi ve yurt dışı projelerinde inşaat mühendisi olarak görev aldı.
2000 yılında Vancouver Film School’un Klasik Animasyon sertifika programını tamamladı. Öğrenci filmi “The Fall” uluslararası animasyon film festivallerinde sergilendi.
2006-2013 yılları arasında Maltepe Üniversitesi Çizgi Film Animasyon bölümünde, 2014-2019 yılları arasında Atılım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yaptı.
Güzel Sanatlara yönelik akademik kariyerinde animasyon film tasarım ve üretimi süreçleri üzerine dersler verdi. Ulusal ve uluslararası etkinliklerde yer aldı ve atölye çalışmaları yürüttü.
Halen Bahçeşehir Üniversitesi Çizgi Film Animasyon Bölümünde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak görev yapmakta, Çizim, İllüstrasyon, Karakter ve Konsept Tasarımı, Çizgi Roman ve Çizgi Film üzerine üretim ve eğitim çalışmaları yürütmeye devam etmektedir.
www.facebook.com/buraksahinartwork [email protected]
Lisans eğitimini University for the Creative Arts'da Graphic Design: Visual Communications bölümünde tamamladı. Yüksek lisans eğitimini London Metropolitan University'de Digital Film and Animation bölümünde tamamladı. 2017 yılında Hungarian University of Fine Arts'da başlayan, bilgisayar oyunları üzerine olan doktora eğitimi devam etmektedir. Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyet, Macaristan ve Türkiye'de sergilere katıldı. İlgi alanları 2B/3B animasyon, bilgisayar oyunları ve veri görselleştirilmesi." instagram.com/molkanvengi volkanmengi.com/portfolio.html
Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olan Tuna Tetik ödüllü kısa film ve belgesel yönetmenidir. Tetik, sinema ve televizyon sektöründe prodüksiyon, reji ve senaryo ekiplerinde çeşitli görevler almıştır. Akademik araştırma alanları arasında; süper kahramanlar, çizgi romanlar, film türleri, dijital yayın platformları ve video oyunları yer almaktadır.
imdb.com/name/nm12141067
Lisans ve yüksek lisans eğitimini İnşaat Mühendisliği üzerine tamamladı. Özel sektöre ait yurt içi ve yurt dışı projelerinde inşaat mühendisi olarak görev aldı.
2000 yılında Vancouver Film School’un Klasik Animasyon sertifika programını tamamladı. Öğrenci filmi “The Fall” uluslararası animasyon film festivallerinde sergilendi.
2006-2013 yılları arasında Maltepe Üniversitesi Çizgi Film Animasyon bölümünde, 2014-2019 yılları arasında Atılım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yaptı.
Güzel Sanatlara yönelik akademik kariyerinde animasyon film tasarım ve üretimi süreçleri üzerine dersler verdi. Ulusal ve uluslararası etkinliklerde yer aldı ve atölye çalışmaları yürüttü.
Halen Bahçeşehir Üniversitesi Çizgi Film Animasyon Bölümünde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak görev yapmakta, Çizim, İllüstrasyon, Karakter ve Konsept Tasarımı, Çizgi Roman ve Çizgi Film üzerine üretim ve eğitim çalışmaları yürütmeye devam etmektedir.
www.facebook.com/buraksahinartwork [email protected]
Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olan Tuna Tetik ödüllü kısa film ve belgesel yönetmenidir. Tetik, sinema ve televizyon sektöründe prodüksiyon, reji ve senaryo ekiplerinde çeşitli görevler almıştır. Akademik araştırma alanları arasında; süper kahramanlar, çizgi romanlar, film türleri, dijital yayın platformları ve video oyunları yer almaktadır.
imdb.com/name/nm12141067
ANİM.İST İstanbul Animasyon Platformu Galası
ANİM.İST 2018 yılında animasyon sanatını ve mesleğini iyi örnekler ile tanıtmak sektöre yeni bağlar kurarak canlılık kazandırmak ve animasyonun kültürel, sosyal ve ekonomik değeri hakkında farkındalık oluşturmak üzere bir festival olarak başladı. 2019 ve 2021 yıllarında da ulusal ve uluslararası konuklar ile festival olarak yoluna devam etti.
2021 yılında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansının yaratıcı endüstrilere verdikleri vizyoner destek ile İstanbul Animasyon Platformu adını aldı. Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Valiliği, TRT Çocuk ile Görsel Efekt ve Animasyon Sanatçıları Derneği ortaklığında bir animasyon eğitimi ve üretimi merkezine dönüşerek 18 aylık yeni bir yolculuğa başladı. Bu müthiş yolculukta varış noktamız animasyon sektörüne yetkin işgücü sağlamanın çok ötesindeydi. Sayısız seminerler, atölyeler ve eğitim ile üretimi kapsayan aylar boyunca animasyona merak duyan, tutku ile animasyona bağlanan, meslek olarak onu hedefleyen insanlarla gerçek anlamda yol arkadaşı olduk. İşte bu yol arkadaşları farklı teknikler kullanarak çok çeşitli içeriklere sahip 7 kısa animasyon yaptılar: Bulut, Magus Baba'nın Mavi Maymunu, Nefes, No More Princess, Özgürlük, Yeni Yıl Hediyesi, Zıplanacak Binbir Yer. Ayrıca genç rap müzisyenleri ile ortak geliştirilen “ANIM.IST Rhymes: Yapımcı, Yönetmen, Senarist, Konsept Tasarımcısı, Görsel Efektçi, Animatör” rap formatında animasyon mesleklerini tanıtıyor.
6 Haziran Salı günü 18:30'da Türk Sineması için çok önemli bir noktada İstanbul Sinema Müzesi çatısı altında, Atlas Sineması’nda tüm bu şahane animasyonlar bir gala ile izleyiciyle buluşacak. Animasyonun Türkiye’deki yeni yeteneklerini keşfetmek için tüm animasyon severleri ANIM.İST Galasına bekliyoruz.
istanbulanimationplatform.com
anim.ist