«ANIM.IST İstanbul Animasyon Platformu Projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı 2021 yılı Yaratıcı Endüstriler (YES) Mali Destek Programı tarafından desteklenmektedir.»

Animasyon günlük yaşamın rutinini gerçeküstü bir evrene girerek bozmak, dünyanın gerçekleri ile güvenli bir alandayken yüzleşmek, zihnimizde onları işlemek, sindirmek, dayanıklılığımızı desteklemek, eğlenmek, öğrenmek, hikayelerimiz paylaşmak yani yaşamak için var. Müthiş bir kişisel ve kültürel değer. Ancak bunların yanı sıra fikri mülkiyet, ekonomi dünyasının ve kreatif endüstrilerin vazgeçilmez bir parçası. 

Bu kadar genç nüfusa ve hikâyeye sahip bir ülke olmamıza rağmen, kaybolmuş ya da yarım kalmış filmler, yeterli destek bulmadığı için istenilen düzeyde geliştirilmemiş projeler, büyük bir kalifiye insan gereksinimi ve bu nedenle cesareti kırılmış bir animasyon endüstrisi görüyorduk. Ancak son yıllarda hızla artan bir ivme ile eğitim, farkındalık, vizyon, emek ve güç birliği sayesinde animasyon endüstrimiz yeniden doğuyor. İşte tam bu nedenle, ANIM.IST İstanbul Animasyon Platformu Projesi, İstanbul'da animasyon ve ilgili üretim alanları özelinde yaratıcı endüstriler ekosisteminin gelişmesine kültürel ve ekonomik katkı sunmak üzere kurgulandı. İstanbul Kalkınma Ajansı 2021 yılı Yaratıcı Endüstriler (YES) Mali Destek Programı desteği ile İstanbul Valiliği, TRT Çocuk, Görsel Efekt ve Animasyon Sanatçıları Derneği ortaklığı ve Bahçeşehir Üniversitesi proje yürütücülüğünde yaratıcı endüstriler alanında yetişmiş insan kaynağını nitelikli eğitim, üretim ve takım ruhu ile güçlendirerek aynı zamanda istihdam edebilirliğin ve uluslararası ölçekte rekabet edebilirliğin de gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyor. İstanbul Animasyon Platformu ANİM.İST, 18 ay sürecek animasyon senaristliği, animasyon yapımcılığı, animasyon yönetmenliği, karakter ve konsept tasarımcılığı, animatörlük ve görsel efekt tasarımcılığı üzerine ücretsiz animasyon sertifika programı ve kısa animasyon üretimini kapsıyor. 


Dünyanın içinden geçtiği zorlu koşullar bize hatırlattı ki yalnız değiliz ve yalnız olmamalıyız. Zira özellikle bu koşullar altında “hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için”! Ufukta yeni bir altın çağ var, animasyonun altın çağı. Bu çağa elbirliği ile hazır olmalıyız.  

Neden ANİMİST?

Çünkü eğitim kurumları ve sektörü, animasyonla ilgilenenleri ve çocukları animasyon özelinde besleyecek, ufuklarını açacak, birbirleriyle buluşturacak, ilham verecek, hareket alanı sağlayacak, görünür kılacak platformlara çok ihtiyacımız var.


Neden ismimiz ANİMİST?

Çünkü İstanbul’dayız ve animist aynı zamanda “insan faaliyetlerinin dışında kendi kendini sürekli olarak yenileyen ve değiştiren güç; bir kimsenin içgüdülerinin hepsi; insan eliyle büyük değişikliğe uğramamış, doğal güzelliklerini koruyan çevre, tabiat” demek.

Bundan türetilen pek çok kelime var:

Anima

Animal

Animasyon

Animatör

PROJE ORTAKLARI

PROJE İŞTİRAKÇİLERİ

TAKVİM

9 Mart - 1 Nisan 

Başvurular

Son Gün: 1 Nisan

2-10 Nisan

Başvuruların değerlendirilmesi, gerekli görülmesi halinde online/ yüzyüze mülakat 

18 Nisan

Başvuru Sonuçlarının (asil ve yedek listelerin) İlanı

18-29 Nisan

Kayıtlar

26 Nisan

Tanışma Partisi (BAU Future Kampüs)

16 Mayıs (Güncellendi)

 Derslerin Başlaması

MENTORLAR

Gamze Şernaz

Selçuk Akman

Volkan Mengi

Tuna Tetik

Burak Şahin

Tamer Poyraz Demiralp

Dağhan Celayir

Nazlı Eda Noyan

Necmi Yalçın

Arzu Demirel

Ayşe Ünal

Önder Kuvvet

Kaan İnal

Ahmet Erdal

Alper Aksit

Nermin Er

ANİM.İST İstanbul'un Animasyon Festivali


Bahçeşehir Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümünün düzenlediği uluslararası animasyon festivalidir. Animasyonla ilgilenen, profesyonel, amatör, öğrenci, eğitmen yediden yetmişe herkese hitap eder. Hedefi animasyon sektörünü, animasyon eğitimi veren kurumları ve animasyonla ilgilenenleri, birbirleriyle buluşturacak, ilham verecek, ufuklarını açacak, animasyonu sanat ve iletişim formu olarak görünür kılacak bir platform oluşturmaktır.


Bugüne kadar ki konukları arasında Oscar Adayı animasyon film Loving Vincent’ın baş animatörlerinden Anna Kluza; animasyon VR ve dijital oyun için hikaye yazımında uzmanlaşmış Craig Caldwell; Türkiye’nin ilk tasarım merkezi olan post prodüksiyon merkezi 1000Volt’tan Murat Akbulut; VFX’in ustalarından Burak Balkan ve önde gelen animasyon stüdyosu Lighthouse VFX kurucusu Arman Şernaz; Türkiye’nin karikatür duayeni, ödüllü animasyon film Sansür’ün yönetmeni Tan Oral; Guardians of the Galaxy, Avengers, Star Wars: Episode VII gibi yapımlarda çalışmış ve görsel efekt alanında Oscar adayı Christopher Robin filminin VFX süpervizörü, Birleşik Krallık’tan Framestore’dan Arslan Elver ile Comic-Con Eisner ödüllü çizgi romancı Israil’den Rutu Modan, Kore Cumhuriyeti’nden Prof. Lee Namkook, Birleşik Krallık'taki önemli animasyon sektöründen kadınlar topluluğu Animated Women UK danışmanı, eğitimci, animatör Helen Piercy, Disney Channel Türkiye Genel Müdürü Kemal Çoşkuner, Görsel Efekt ve Animasyon Sanatçıları Derneği yönetim kurulu üyeleri, Türk Sineması tarihinde görsel efekt tasarımı ve dublajı ele alan belgesellerin yönetmeni Sinan Demirtaş, mikrofon oyunculuğu duayenleri Damla Babacan ve Harun Can ve yerli animasyon alanında hasılat rekoruna imza atan Rafadan Tayfa’nın yönetmeni İsmail Fidan yer aldılar.  


İsrail’in en köklü sinema okulu Bezalel ve Güney Kore Hongik Üniversitesi’nden öğrenci animasyon filmlerini ve Eskişehir Anadolu ve Kütahya Dumlupınar Üniversitelerinden öğretim elemanları ve öğrencilerini ağırlandı.  


2020 yılında British Council’ın #KültürdeKadınGücü Destek Programı'nın da desteğini alan festival aynı zamanda “Sınır Tanımayan Animasyon Üniversiteler ve Sektör Kolokyumu” vasıtasıyla Türkiye’de animasyon sektörünün önemli aktörleri ve bu alanda eğitim veren kurumları bir araya getiren özel etkinliğe ev sahipliği yaptı.  


 

Geçmiş Festivaller

Mekanlar

Proje Koordinatörü: Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan, BAU

Akademik Koordinatör: Dr. Şafak Şahin, BAU

Eğitim Uzmanı: Dr. Murat Çöpcü, BAU

Proje Asistanı: Önder Kuvvet


ANİM.İST Fragmanı

Animasyon: Selahattin Şenköylü

Modelleme: Mustafa Bahadır Kara

Seslendirme: Harun Can

Müzik: Ceren Çıtır

Yönetmen: Önder Kuvvet

Tasarım: Nazlı Eda Noyan

Teşekkürler: Araş. Gör. Cemre Okumuş, Ece Önal, Rumeysa Bora, Şevval Benkli


İLETİŞİM: baucartoonanimation@gmail.com


ANİM.İST © 2021. Tüm Hakları Saklıdır.

«Bu web sitesi İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği ANIM.IST İstanbul Animasyon Platformu Projesi kapsamında hazırlanmıştır. İçerik ile ilgili tek sorumluluk (yararlanıcı /ortaklar/yükleniciler)’a ait olup İSTKA ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamaktadır.»