Eczacılık Fakültesi
Diş Hekimliği
Hukuk Fakültesi
360 Virtual Tour
Video Galeri
E-Katalog
Korona günlerinde BAU akademisyenleri öğrencileriyle evlerinde buluşmaya devam ediyor.
Covid-19’dan korunabilmek için nasıl beslenmeliyiz, hangi sebzeleri tüketmeliyiz gibi sorularımızın cevaplarını almak adına okulumuzun Beslenme ve Diyetetik bölümü Dr. Öğretim Görevlisi Yonca Sevim hocamıza sorduk;
Öncellikle beslenme olmadan yaşam gerçekleşmez. Sağlıklı bir yaşam sürdürmemizin yanında beslenme bizi hastalıklardan koruyan en önemli birinci koruma basamağıdır. Dolayısıyla sağlıklı beslenerek hastalıklara gelmeden dur diyebiliyoruz. Ve yine sağlıklı beslenmeye devam ederek birçok hastalığı tedavi etmiş oluyoruz. Buna ek olarak, beslenme; büyüme, gelişme, sağlıklı bir zihinsel beceri, fiziksel güç ve bağışıklığımızı da etkiliyor.
Bizim için önemli olan şey kuvvetli bir bağışıklık sistemi ve beslenme bağışıklık sistemini etkileyen en önemli faktördür. Son yapılan güncel çalışmalara göre covid-19’un tedavisinde kullanılan bir etken madde ile bazı besin maddeleri karşılaştırıldı ve bu etken maddeye en yakın besinler yayınladı. Ve çok şanslıyız ki bunlar ülkemizde bolca bulunan besinlerdir. Bunlar; ıspanak, pırasa, soğan, sarımsak, zeytin, turp ve lahana gibi kış mevsimi sebzeleridir. Bunlara hayatımızda yer verirsek bizi destekleyecektir. Tedavi etmeyecektir ama destekleyecektir. Yine benzer bir yayında turunçgillerin kabuklarının da yararlı olacağı söyleniyor. Mandalina ve portakal tüketmenin yanında bunların kabuklarının tüketilmesinin de ilaç kadar etkin olduğu gösterilmiş. Eğer kilo veya diyabet sorunumuz yoksa bunları içindeki değeri kaybetmeden portakal kabuğu reçeli yaparak tüketebiliriz. Bugünlerde yemeklerimize baharat olarak zerdeçal ekleyebilir ve zerdeçalın kolay emilmesi açısından karabiber ve zeytinyağı kullanabiliriz. Bununla birlikte günlük su tüketimimize dikkat etmeli ve en az iki litre su tüketmeliyiz. Bu unsurları hayatımıza dahil edersek korona ile mücadelede daha güçlü olabiliriz.
Eğer sağlıklı bir bireysek bağışıklık sistemimiz kolay bir şekilde düşmez. Fakat uykusuzluk, düzensiz beslenme, sigara kullanımı, alkolü fazla kullanma veya var olan bazı hastalıklardan dolayı bağışıklık sisteminde bir zayıflama meydana gelebilir. Buna ek olarak üzüntü ve stres gibi sebeplerden dolayı stres hormonlarımızda ciddi değişimler olup bağışıklık sistemimizi kötü yönde etkileyebilir. Aslında bu süreçte stres bağışıklık sistemimizi düşüren en büyük etken olup dikkat edilmesinde büyük önem vardır.
Beslenme ve Diyetetik bölümü Dr. Öğretim Görevlisi Yonca Sevim’in ilgili röportajını izleyebilmek için tıklayınız.