Dünya Ekonomik Forumu Mesleklerin Geleceği Raporu

Dünya Ekonomik Forumu, Geleceğin Meslekleri (The Future of Jobs) raporuyla gelecek 5 yıl içinde hangi iş ve becerilerin gündemde olacağını açıkladı. Üniversite adayı öğrencilerin meslek seçiminde işine yarayabileceği bu verileri Eğitim yazarı ve BAU Rektör Danışmanı Turgay Polat’ın görüşleriyle derledik.

Raporun hazırlanma amacı 2020 yılında pandemi sebebiyle yaşanan aksamaları, dünyanın bir süredir içinde bulunduğu ekonomik durum ve teknolojik gelişmeler bağlamında bir arada ele alarak gelecekteki meslekleri ve becerileri belirlemek.  Rapor hazırlanırken bugünü ve geleceği en doğru şekilde yorumlayabilmek için iş liderlerinin, üst düzey yöneticilerin, stratejik planlama uzmanlarının ve insan kaynakları bölüm başkanlarının hem kamu hem özel kaynaklar kullanılarak fikirleri alındı.

GELECEĞİN MESLEKLERİ RAPORUNDAKİ BULGULAR

Eğitim yazarı ve BAU Rektör Danışmanı Turgay Polat öğrencilerin gelecekte çeşitli mesleklerle karşılaşacağını ve geleceğin meslekleri raporunun bulgularını belirtti. Rapordaki bulgulara göre: Robot devrimi 97 milyon yeni iş yaratacak ama bu yeniliğe ayak uyduramayan topluluklar sona erme riskiyle karşı karşıya kaldığında iş yerlerinden ve devletten desteğe ihtiyaç duyacaklar. Bulut bilişim, büyük veri ve e-ticaret önceki yıllarda olduğu gibi, iş liderleri için öncelik olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, şifreleme, insansı olmayan (non-humanoid) robotlar ve yapay zekaya olan ilgi de önemli bir artış oldu.

Polat, hangi iş alanına talep artacak sorusuna Geleceğin Meslekleri raporundan yola çıkarak öğrencilere yönelik tavsiye verdi: “Bu alanlar belli ama bu eskilerin yok olacağı anlamına gelmiyor. Büyüyüp dünya ekonomisine katkı sağlayacağı anlamına geliyor. Madem birisi bu 20 sektör büyüyecek diyor ben bu 20 sektöre göre gençleri nasıl yönlendirebilirim? Ben gençlere hep bunu söylemeye çalışıyorum, diyorum ki bir kimseye geleceğin mesleğini sormayın, insanlar yayınlamış zaten. Sen sadece o alanlara nasıl adapte olabilirsin, ona bak. Hangisi sana yakın? Dünya ekonomi forumu diyor ki; hayatınızın en erken döneminden başlamak üzere bunlara hazırlanın.”

Talep Artacak 20 Meslek:

  1. Veri Çözümleyici ve Veri Bilimcileri
  2. Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi Uzmanı
  3. Büyük Veri Uzmanı
  4. Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı
  5. Proses Otomasyon Uzmanı
  6. İş Geliştirme Uzmanı
  7. Dijital Dönüşüm Uzmanı
  8. Bilgi Güvenliği Analisti
  9. Yazılım ve Uygulama Geliştiricileri
  10. Nesnelerin İnterneti (Iot) Uzmanı
  11. Proje Yöneticisi
  12. İşletme Hizmetleri ve Yönetim Müdürü
  13. Veritabanı ve Ağ Uzmanları
  14. Robotik Mühendisi
  15. Stratejik Danışman
  16. Yönetim ve Organizasyon Analistleri
  17. Fintech Mühendisi
  18. Mekanik ve Makine Tamircileri
  19. Organizasyonel Gelişim Uzmanları
  20. Risk Yönetimi Uzmanı

Sahip Olunması Gereken İlk 10 Beceri:

  1. Analitik düşünme ve inovasyon
  2. Etkin öğrenme ve öğrenme stratejileri
  3. Karmaşık problem çözme
  4. Eleştirel düşünce ve analiz
  5. Yaratıcılık, özgünlük ve girişkenlik
  6. Liderlik ve sosyal nüfuz
  7. Teknoloji kullanımı, takibi ve kontrolü
  8. Teknoloji tasarımı ve proglanması
  9. Dirençlilik,stresle başa çıkma ve esneklik
  10. Tümevarım, problem çözme ve kavrama yeteneği