Her öğrencinin ders çalışırken öğrendiklerini daha iyi hatırlayabilmek için stratejileri var. Not almak, diyagram ve tablolar hazırlamak, video içerikleriyle çalışmak gibi çeşitli tekniklere başvurulur. Her öğrencinin öğrenme şekli farklı olduğu için bilim insanları en iyi öğrenme şekillerinin neler olduğunu araştırdılar. Bazı öğrenciler tüm öğrenme biçimlerini kullanıyorken bazı öğrenciler yalnızca birini veya bir kaçını uyguladıklarında başarılı olduklarını fark edebilirler. Üniversite sınavına hazırlanan aday öğrenciler için bu öğrenme biçimlerini sıralıyoruz.

Araştırmalar sonucunda yaygınca kabul edilen sonuçlardan biri VARK modelidir. Bu modele göre dört çeşit öğrenme biçimi vardır: Görsel Öğrenme, İşitsel Öğrenme, Kinestetik ve Okuyarak/Yazarak.

Herkesin kendine özgü bir öğrenme yöntemi olduğu göz önüne alındığında, yalnızca bir tane biçimi seçmenin en iyi yöntem olduğunu söylenemez. Ancak, kendi öğrenme tarzınızı keşfetmek, üniversite sınavına hazırlığınız için çok önemlidir. Bilgiyi en iyi şekilde kavramanız, akademik başarınızda belirleyici bir faktör. Dört öğrenme yöntemini de deneyebilir ve hangisinin hatırlamanıza en çok yardımcı olduğunu tespit edebiliriniz.

Üniversite sınavına hazırlık sürecinde size yardımcı olabilecek bu farklı öğrenme biçimlerine bir göz atın.

Görsel

Görsel öğrenme biçimine sahip öğrenciler ders çalışırken grafikler, resimler, diyagramlar, listeler vb. görsel yollara başvurur. Bu öğrenme biçimine sahipseniz mutlaka video veya resim aracılığıyla daha iyi öğrendiğinizi söylemek yanlış olur. Çünkü desen ve şekillerin yardımıyla bilgileri okumak da aynı etkiyi yaratır.

Görsel öğrenme biçimine sahip öğrencilere bilgiyi sunmanın en iyi yolu farklı fikirler arasındaki bağlantıların imgelerle gösterilmesidir.

İşitsel

İşitsel öğrenme biçimine sahip olan öğrenciler bilgiyi duyduklarında daha iyi anlarlar. Bilgileri sınıflandırırken düşünmek yerine anlatarak ilerlemeyi tercih ederler. Çünkü konuşulanı duymak kavramları daha iyi kavramalarını sağlar.

İşitsel öğrenme biçimine sahip öğrencilere bilgiyi sunmanın en iyi yolu bilgiyi konuşabilecek alanlarda sunmaktır. Örneğin: Sınıf ortamı, aktif katılım isteyen kurslar ve bir grup halinde tartışmalar yapmak. Derslerin kaydını alıp tekrar dinlemek ve diğer öğrencilere konuları anlatmayı içeren grup aktiviteleri faydalı olur.

Kinestetik

Kinestetik öğrenme biçimine sahip öğrenciler bilgiyi yaparak öğrenirler. Uygulamalı dersler de başarılı olurlar. Teoriye kıyasla gerçekliğe daha bağlı oldukları için dokunma duyularını kullandıklarında bilgileri daha başarılı bir şekilde çözümlerler.

Kinestetik öğrenme biçimine sahip öğrenciler; kişisel tecrübe, pratik, örnekler üzerinden ilerlemek ve simülasyonlar kullanmak gibi yollarla en iyi şekilde öğrenirler. Örneğin bir deneyi kendi başlarına tekrar ettiklerinde konuyu iyice anlarlar.

Okuyarak/Yazarak

Okuma/Yazma öğrenme biçimine sahip öğrenciler konuları en iyi ya not aldıklarında ya da okuduklarında öğrenirler. Bu yolu kullanan öğrenciler için yazılı çalışmak görsel ve işitsel olan her şeyden daha etkilidir. Bu sebeple yazılı sınavlarda daha başarılı olurlar.

Okuyarak veya yazarak öğrenme biçimine sahip öğrencilerin bir konuyu anlayıp etkileşim sağlayabilmeleri için çeşitli yollar mevcut. Örneğin, çizelgeleri ve diyagramları yazılı ifadelerle tanımlamak, kendilerine konularla ilgili yazılı sınavlar yapmak veya yazılı ödevler hazırlamak başarılı olmalarını sağlar.

ApplyBAU NEDİR?

ApplyBAU, öğrencilerin sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir öğrenci kabul programıdır.

Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.

ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burs sağlar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.