Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri, tüm bölümler ve fakülteler hakkında merak edilenleri, üniversitenin YouTube kanalında, “BAU Nedir” programına anlatıyor. “BAU Nedir” 11. bölümünde, BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü 1. sınıf öğrencisi Mısra Saylam, bölümünü ve üniversite yaşamını anlattı.

BAU’lu öğrencimize öncelikle neden İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü okumayı tercih ettiğini sorduk: “Ben küçüklükten beri yaratmayı, bir şeyler ortaya koymayı çok seven biriyim ama bunu aynı zamanda mantıkla yapmayı da seven biriyim. İç Mimarlık da bana bu imkânı veriyordu aslında, belli mantıksal sınırlar içinde iç mekân tasarlama, kullanıcılara içinde bulunmaktan rahatlık duyacakları hoşnut olacakları ortamlar sunmaktı o yüzden bu bölümü tercih ettim.”

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünü BAU’da okumayı tercih etmesinden bahsederken sunulan akademik fırsatlara değinerek: “Bahçeşehir’in hem yurt dışı imkanları hem akademik kadrosu beni açıkçası çok etkiledi. Aynı zamanda tek bir alanda sınırlı tutmayıp başka alanlardan da ders almaya imkân tanıması çok önemli bir faktördü benim için çünkü her zaman tek bir ilgi alanı olmuyor insanların başka merak ettiği şeyler de olabiliyor. Bu alanlara da ulaşma imkânı verdiği için Bahçeşehir’i tercih ettim.” dedi

Bahçeşehir Üniversitesi’nin şu ana kadar kendisine kattıklarından da bahsettik “Bahçeşehir gerçekten çok sosyal bir okul. Özellikle ulaşabildiği kişiler açısından beni çok besledi diyebilirim. Çünkü birçok projemle alakalı birçok alanında uzman kişiden konferans dinleme şansım oldu. Onlardan öğrendiklerimi projelerimde tasarımlarımda uygulama şansım oldu. Bu anlamda ulaşılabilirlik açısından benim çok iyi besleyen bir üniversite.”

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı öğrencimizden derslerini daha detaylı anlatmasını da istedik: “Ana dersimiz Basic Design dersi. Benim de tasarımla tanışmamı sağlayan ders bu oldu. Diğer derslerimiz de aslında hep bu dersi besleyen dersler. Mesela teknik çizim gibi. Hepsi yaptığımız projenin aslında nasıl sunulacağı konusunda bize yardımcı olan dersler, bizi bilgilendiren dersler.”

Öğrencilerin akademik başarısı kadar önemli olan bir diğer nokta ise kampüste sahip olacakları sosyal hayat ve yakalayabilecekleri fırsatlardır.  Bu sebeple BAU’daki sosyal hayata da değindik: “Aslında hazırlığın bir kısmıyla birinci sınıfımın tamamı pandemiye denk geldiği için çok fazla sosyal hayatı tecrübe edemeyeceğimi düşünüyordum ama bu süreçte bile gerçekten çok fazla etkinliğe katılma şansı, çok fazla insanla tanışma şansı buldum. O yüzden oldukça aktif diyebilirim.”

BAU’da bulunan çeşitli kulüplerden hangilerine üye olduğunu sorduk: “Dans kulübüne üyeyim, BAU LIFE’a üyeyim ve MITAS (BAU Mimarlık ve Tasarım Kulübü)’a üyeyim. Hatta temsilcilik de yaptım MITAS’ta.”

Üniversiteye yeni başlayacak olan aday öğrenciler için BAU İç Mimarlık ve Çevre Tasarımını şu şekilde anlattı: “Tasarımla tanışma süreci biraz zorlu geçebilir ama aslında hocalar bunu çok daha rahat bir hale getiriyor. Hepsi alanında uzman kişiler ve daha pürüzsüz bir dönem olmasını sağlıyorlar. Bu dönemin birazcık yoğun ve zorlayıcı geçebileceğini ama daha sonra daha rahat edeceklerini, alıştıkça da kendilerini rahat hissedeceklerini söyleyebilirim.”

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümüne yönelik olarak, BAU’nun sunduğu imkânların ve yurt dışı programlarının altını çizerek: “Birçok yurt dışı programından yararlanma imkânımız oluyor. Yaz okulları, kış okulları ya da BAU Global’le Berlin’e gitmek ya da DUAL-UP diye bir program da var bir sene Berlin’de okuma imkânı sunuyor. Bu tarz imkanlar aslında bizim gibi ilham kaynağı arayışı çok yüksek olan bölümler için çok yararlı.” dedi

ApplyBAU NEDİR?

ApplyBAU, öğrencilerin sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir öğrenci kabul programıdır.

Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.

ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burs sağlar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.