Eczacılık Fakültesi
Diş Hekimliği
Hukuk Fakültesi
360 Virtual Tour
Video Galeri
E-Katalog
Zamanı doğru kullanmak ve ders çalışma yöntemlerinden faydalanmak üniversite sınavı hazırlığındaki öğrencilerin başarılı olabilmesi için en etkili yollar arasında. Peki ya bu ders çalışma yöntemleri gerçekten işe yarıyor mu? BAU’lu öğrencilerimize danışarak ders çalışma yöntemlerinin gerçekten işe yarayıp yaramadığını sizin için araştırıyoruz.
En etkili ders çalışma yöntemleri şu şekilde sıralanıyor: Feynman, Pomodoro, Kanban ve Leitner Tekniği.
Feynman Tekniği: Feynman Tekniği bilginin en iyi şekilde öğrenilmek için basit cümleler kullanarak konuyu başkasına anlatmayı ya da yazıya dökmeyi önerir. Tekniğin yaratıcısı Nobel Ödüllü Richard Feynman, öğrenci konuyu basit cümlelerle açıklayamıyorsa tam olarak öğrenmemiştir açıklamasını yapıyor. Teknik kavramları ve karmaşık konuları kendi cümlelerinizle açıklamaya çalıştığınızda çok daha hızlı anlarsınız. Üstelik ayrıntıları da gözden kaçırmazsınız. Üniversite sınavından önce her dersin çeşitli konularına çalışmanız gerekecek. O yüzden ayrıntıları gözden kaçırmamanız çok önemli. Ayrıca bu teknik problem yaşadığınız noktaları hızlıca fark etmenizi sağlar çünkü açıklamaya çalıştığınızda zorlandığınız noktaları tespit edebileceksiniz. Feynman tekniğiyle çalışan öğrenciler kısa sürede yararını gördüklerinin altını çiziyorlar.
Pomodoro Tekniği: Pomodoro Tekniği, Francesco Cirillo tarafından bulunmuş bir zaman yönetme metodudur. Bu tekniği uygularken zamanlayıcı yardımıyla 25 dakika çalışıp 5 dakika ara vermelisiniz. İlk olarak odaklanacağınız konuyu seçin. Sonrasında 25 dakikalık bir zamanlayıcı kurun ve çalışmaya başlayın. Süre dolduğunda 5-10 dakikalık bir ara verin. Ara vermek bilginin daha iyi özümsenmesini sağlar. Bunu 3 defa tekrarlayın. Üniversite sınavından önce sıklıkla bu tekniği uygulamak size disiplin kazandıracak. Kısıtlı zamanınızı en iyi şekilde kullanmanızı sağlayacak.
Kanban Tekniği: Bir pano/duvar ve post-it kağıtlarla bu tekniği uygulayabilirsiniz. Bir panoyu sırayla “Çalışacağım”- “Çalışıyorum” ve “Çalıştım” şeklinde 3 başlığa bölün. Elinizdeki post-it’lere çalışmak istediğiniz konuları yazarak “Çalışacağım” başlığının altına yerleştirin. O anda hala çalışamakta olduğunuz dersleri “Çalışıyorum” başlığının altına yapıştırabilirsiniz. “Çalışıyorum” başlığının altında yer alan ve tamamladığınız çalışmaları ise “Çalıştım” başlığının altına kaydırabilirsiniz. Bu şekilde çalışmanızı daha verimli hale getirebilirsiniz. Bu tekniği uygulayan öğrenciler, bu teknikteki kategorilerin, üniversite sınavından önce her derse hakim olmalarını sağladığını söylüyor.
Leitner Tekniği: Bu teknik en az bilgi sahibi olduğunuz konuya en çok zamanı ayırmanızı sağlar. Tekniğin püf noktası dersleri kategorilere ayırmaktır. Bu kategoriler: Her gün çalışılacaklar, iki günde bir çalışılacaklar, haftada bir çalışılacaklar, iki haftada bir çalışacaklar şeklinde sıralanır. Her gün çalışmanız gereken kategoriye en zorlandığınız konuyu, iki haftada bir çalışılacak kategorisine en başarılı olduğunuz konuyu koymalısınız. Kategorileri karton kutular ve renkli kağıtlar yardımıyla ayırabilirsiniz. Her kategoriye bir kutu ayırarak ilerleyebilirsiniz. Bilginiz geliştikçe ve konuya hakimliğiniz arttıkça konuların bulunduğu kutuları değiştirmelisiniz. Örneğin her gün çalışacaklar kategorisinde ilerlediğiniz konuyu iki günde bir çalışılacaklar kutusuna taşımalısınız. Öğrenciler bu teknik sayesinde, eksik oldukları konulara ağırlık verebildiklerini dile getiriyorlar.
ApplyBAU, öğrencilerin sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir öğrenci kabul programıdır.
Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.
ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burs sağlar.
İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.