İş Olanakları Yüksek Bölümler 2021

Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin en çok araştırdığı konulardan biri iş bulma imkanı yüksek bölümler. Adaylar sınav sonrası üniversite tercihi yapmadan önce hangi bölümü seçmesi gerektiğine karar vermekte zorlanıyor. Peki iş bulma imkanı yüksek bölümler gerçekten var mı?

Polat öğrencinin üniversite hatta lise hayatı boyunca okulla beraber kendine katacağı becerilerin öneminin altını çizerek “Öğrenci gelecekte ondan talep edilecek yetenekleri de göz önünde bulundurarak gelişmeli” dedi. İstanbul’daki en iyi üniversitelerden biri olan BAU staj programları ve burs imkanlarıyla öğrenciye çeşitli beceriler kazanabileceği bir eğitim sunmaktadır. Bahçeşehir Üniversitesi bursları ve ücretleri hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız. 

Eğitim yazarı ve BAU Rektör Danışmanı Turgay Polat’a öğrencinin mezun olduğu an iş bulabileceği bölümler olup olmadığı sorusunu yönelttik. İçinde bulunduğumuz dönem ve öğrencilerin geleceğini şu şekilde yorumladı:

“Kamunun küçüldüğü, devletlerin küçüldüğü, özel sektörün büyüdüğü, küresel ekonominin arttığı, ülkeler arası sınırların kalktığı bir dönemdeyiz. Aslında bu da insanlar arası rekabetin çok hızlı boyutlara geldiği bir nokta. Çünkü bugün üniversiteye girecek bir adamın en erken mezun olup iş dünyasına başlama yılı 2026 yılı olacak. Dolayısıyla bu değişim bu şekilde gittiği sürece ve gidecek, 2026’lı 2030’lu yıllarda dünyadaki hem fırsatlar hem tehditlerin yönü çok değişecek.

Bakış açımızı değiştirmemiz lazım. Artık falanca bölümü okuyup mezun olursam garanti cümlelerini tarihe gömmemiz lazım. Böyle bir şey yok.”

ÖĞRENCİ KENDİNİ BÖLÜMLE SINIRLANDIRMAMALI 

Polat, öğrencinin seçtiği bölümle sınırlı kalmamasının kariyeri için çok daha iyi olduğunu belirtti: “Üstelik seçilen bölüm, hayatları boyunca yapacakları mesleği belirlemez. Gelecekte iş bulma imkanı yüksek olan, talebi artan meslek alanları raporlar ve araştırmalarla belirlendi. Öğrenci geleceğin mesleklerinde yer edinebilmek için gelişimine devam etmeli.”

Eğitim yazarı ve BAU Rektör Danışmanı Turgay Polat öğrencinin yalnızca bir bölümde okumak zorunda olmadığından da bahsediyor: “Gençler bölümü seçerler önemli değil; çift ana dal, yan dal yaparlar, beraber okurlar, sertifika alırlar ama mesele o içine girdiğin havzanın sana, bu anlamda seni nasıl bir insan yapacağı. O yüzden üniversite seçmek çok daha önemli. Üniversiteyi seçtikten sonra bölüm üzerine düşünsünler. Kaldı ki Türkiye’de yatay geçiş denen çok kolay bir iş var. Bir öğrencinin bölüme girdiği zaman o bölüm dışında hareket etmesi o kadar kolay ki. Puanıyla da, not ortalamasıyla da çok rahat hareket ediyor. Çift ana dal yapıyor, yan dal yapıyor bitiriyor.”

Turgay Polat istatistikler vererek öğrencinin meslek seçimini şu şekilde açıkladı; “Dünyada meslek sayısı 60 bini bulmuş durumda. Bölüm sayısı ise 2800 tane. Bölümü meslek zannederse bir genç için hayati derecede sıkıntılı bir iş olur bu. Okudukları bölümler meslek değildir. Meslek seçmek diye bir şey yoktur. Sen bölüm seçersin. O bölümde okursun, aldığın eğitimin kalitesi, çeşitliliği, başka bölümlerle yan yana getirip birleştiridğin sertifikalar vs sana bir iş doğurur. Buna meslek denir.”