Öğrencilerin geleceğe dair hissettiği baskının sebeplerinden biri genç yaşta meslek seçimi yapmaları gerekmesi. Özellikle üniversite sınavına hazırlanırken öğrencilerin kafasını kurcalayan bu soruya bir cevap bulmanın çeşitli yolları var. Meslek seçmenize ve sizin için doğru olan işi bulmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları veriyoruz!

Beceri sahibi olduğunuz konular: Eğer meslek gruplarından seçmekte sıkıntı yaşıyorsanız ve hiçbir fikriniz yoksa ne tür becerilere sahip olduğunuzun farkına varmak işinizi kolaylaştırabilir. Örneğin dil öğrenmek sizin için hızlı ve kolay bir süreçse bu alandaki mesleklere yönelebilirsiniz. Üniversitede de bu bölümleri okuyarak kariyeriniz için ilk adımları atabilirsiniz.

İlgi duyduğunuz konular: Bununla beraber, yeteri kadar çalıştığınızda her yeteneğe sahip olabileceğinizi unutmayın! Ne tür aktivitelerden zevk alıyorsunuz ve üzerinde saatlerce çalışmak sizi rahatsız etmiyor? Fotoğraf çekmek, problem çözmek ya da yazı yazmak? Bu aktivitelere yöneliminizi temel alarak araştırmalara başlayabilirsiniz. Kendine şu soruları sorarak süreci daha da kolaylaştırabilirsin:

  • Zamanımı nelerle uğraşarak geçirmeyi seviyorum?
  • İlgili olduğum alan için hangi eğitime ihtiyaç duyuyorum?
  • Tek mi grup halinde mi daha iyi çalışıyorum?
  • İleride maddi olarak ne kadar kazanmak istiyorum?
  • Seçmeyi düşündüğün meslek gelecekte iş imkanları sunabilir mi?

Kararlar zaman içinde değişebilir: Hayatınız boyunca aldığınız kararlarda değişimler olması çok normaldir. Özellikle üniversite sınavına hazırlanan aday öğrenciler genç yaşta seçtikleri bölümlerin hayatları boyunca tek kariyer şansları olduğunu düşünüyor olabilir. Bu doğru değil! Yaşamanız boyunca kazandığınız tecrübeler ve edindiğiniz farklı yeteneklerle bambaşka alanlara yönelmek isteyebilirsiniz. Üniversitede okumayı tercih ettiğiniz bölümün sizi kısıtlamasına izin vermeyin ve hayatınız boyunca farklı alanlara yönelmekten çekinmeyin. Böylece karar alırken daha açık fikirli olabilirsiniz.

Yeteneklerinizi geliştirmenin önemi: Yukarıdaki başlıkta belirttiğimiz üzere, aldığınız kararlar değişebilir. Bu değişimler doğrultusunda hareket edebilmeniz için çeşitli yeteneklere sahip olmanız çok yararlı olacaktır. Hem lise hem üniversite hayatınızda yeni bir hobi edinmeye çalışabilirsiniz. Bu bir müzik aleti çalmaktan dil öğrenmeye kadar çeşitlenebilir. İleride seçtiğiniz meslek sizi tatmin etmiyorsa, bu yeteneklerinizin üzerinden yeni kararlar alabilecek şansa sahip olabilirsiniz. Üstelik yetenek iş ararken de sizi diğer adaylardan öne taşıyacaktır.

Doğru üniversiteyi tercih etmek: Eğer doğru üniversiteyi tercih ederseniz kariyeriniz başladığınızda birbirinden farklı seçeneklere başvurabilme şansınız olacaktır. Doğru üniversite, öğrencilerini gelecek için geliştirmeyi hedefleyen okullardır.

BAU öğrencilerini gelecekte ondan talep edilecek yetenekleri göz önünde bulundurarak geliştirir. İstanbul’daki en iyi üniversitelerden biri olan BAU staj programları ve burs imkanlarıyla öğrenciye çeşitli beceriler kazanabileceği bir eğitim sunmaktadır.

Staj yapmak: Lisede okurken staj fırsatları kovalamak istediğinizi düşündüğünüz meslekleri tanımanız açısından size yardımcı olabilir. Hayalinizdeki meslek doğrultusunda staj yapmaya başladığınızda ofis hayatını, nasıl bir işleyişin hâkim olduğunu, ne tür sorumluluklara sahip olacağınızı görmüş olursunuz. Eğer bu ortam sizi mutlu etmiyorsa, belki de başka bir meslek alanına yönelmelisiniz. Staj yapmayı tercih ettiğiniz alanda sizi rahatsız eden etmenlerin tam tersini düşünüp bu noktadan ilerleyebilirsiniz. Örneğin bu meslekte yaratıcı düşünmek yerine belli bir düzene ve programa uygun hareket ediliyorsa ve bu sizi rahatsız ettiyse kararlarınızda daha özgür olabileceğiniz kariyer yollarını araştırabilirsiniz.

İstanbul’daki en iyi üniversitelerden biri olan BAU öğrencilere çeşitli staj programları sunar. Bunlardan bir CO-OP Programıdır. “CO-OP Eğitim Modeli”, yüksek öğretimi iş hayatıyla birleştirmeyi, iş dünyası ve üniversite arasında oluşan boşlukları doldurmayı amaçlayan bir modeldir. CO-OP yapan üniversite öğrencisi, üniversite eğitimini sürdürürken bir taraftan da çalışma hayatına atılır ve tecrübe sahibi olur.

ApplyBAU NEDİR?

ApplyBAU, öğrencilerin sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir öğrenci kabul programıdır.

Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.

ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burs sağlar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.