Eczacılık Fakültesi
Diş Hekimliği
Hukuk Fakültesi
360 Virtual Tour
Video Galeri
E-Katalog
Öğrencilerin iş dünyasına adım atmadan önce profesyonel bir CV hazırlamaları gerekiyor. Hem lise hem üniversite öğrencisinin CV hazırlarken dikkat etmesi detayları Eğitim yazarı ve BAU Rektör Danışmanı Turgay Polat’a danışarak sıralıyoruz. Bu tavsiyelerle oluşturduğunuz CV kariyerinizde istediğiniz noktalara ulaşmanızı sağlayabilir!
CV’ler işe başvuru sürecinde referans alınan en önemli noktadır. Yalnızca içeriği değil, düzeni de çok önemlidir. Bir öğrenci, CV dolduracak iş tecrübesine sahip değilse kendini geliştirmek için çeşitli dersler ve sertifikalar alabilir. Doğru üniversite tercihi yaparak kendini adaylardan bir adım öne taşıyabilir. Öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri konusunda Eğitim yazarı ve BAU Rektör Danışmanı Turgay Polat şu şekilde konuştu:
“Biz normal şartlarda bir yol alıyoruz. Bu yol üniversiteye başladığımız yıl hatta hayatın daha erken dönemlerinden başlıyor. Üniversite bitene kadar süren bir yol. Bu yolda bizim bazı yol arkadaşlarımız oluyor. Bunlar bazen bir hoca, staj, üniversite eğitimi, sertifika programı, yurt dışı eğitimi olabiliyor. Bu yol arkadaşlarımızla birlikte aslında biz dağarcığımıza bir şeyler topluyoruz. Bu dağarcığımıza topladığımız şeylere de CV deniyor. Her şey bittiğinde biz insanların şu sorusuna cevap arıyoruz aslında; “Neden seninle çalışayım?”
Polat’ın da belirttiği gibi, CV, öğrencinin başvurduğu işe neden alınabileceği sorusunu cevaplamakla yükümlüdür. Öğrenci kendine kattığı tüm yetenek ve becerileri belirtmeli.
CV hazırlarken düzene dikkat etmek de oldukça önemli. Öğrenci, telefon, e-posta ve adres gibi kişisel bilgilerini belirtmeli. Sonrasında akademik ve profesyonel bu bilgileri kronolojik olarak sıralamalı. Bu akademik ve profesyonel deneyimleri başlıklara ayırdıktan sonra altlarına detaylı bilgi, bahsedilen işte ne yaptığı ve hangi dersleri aldığına dair bilgi verebilir.
Öğrenci CV hazırlarken yalnızca kendi yazdıklarını değil ama yıllar boyu sosyal medyada oluşturduğu dijital ayak izini de düşünmelidir.
Eğitim yazarı ve BAU Rektör Danışmanı Turgay Polat, öğrencinin geleceğinde dijital ayak izinin öneminden bahsetti ve şu şekilde açıkladı: “Acaba siz bugünden başlayarak bir öğrenci olarak iş hayatına başvurana kadar o sosyal medya hesaplarından CEO’ları, şirketleri, bilim insanlarını takip etseniz, oluşan dijital ayak iziniz bir süre sonra bu insanlar sizle ilgili arama yaptığında karşınıza çıkar mı? Çıkar. Türkiye Odalar Borsalar Birliğinin yaptığı bir açıklama 2019’da Türkiye’nin en büyük 500 şirketin 300 tanesi iş başvurularında insanların Facaebook, Twitter ve Instagram adreslerine bakmış. Bu insan ne yazıyor ne çiziyor başvurduğu işle ilgili bir şeyi yazmış mı, kimleri takip ediyor kimler takip ediyor gibi soruları o kadar önemsiyorlar ki. Bu dijital ayak izidir ve çok önemli. Hayatınız boyunca sizin için ya baş belası ya fırsat.”