PDR ve Psikoloji bölümleri üniversite sınavına hazırlanan aday öğrencilerin merak ettiği konulardan biri. Meslek sahibi olmak isteyen aday öğrenciler için  bu iki bölüm arasındaki benzerlikler ve farklılıklar tercih döneminde etkili olan faktörler arasında yer alıyor.

İşte iki bölüm arasındaki farklar!

 

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Psikoloji temel biliminin uygulamalı bir alanıdır. Bu kapsamda Psikoloji Bölümü’nden farklı olarak Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık eğitimi, teorik derslerin yanı sıra öğrencilerin kendi yaşam deneyimlerini paylaştıkları Grupla Psikolojik Danışma Uygulaması ve öğrencilerin süpervizyon eşliğinde gerçek danışanlarla en az 8 oturum yürüttükleri Bireyle Psikolojik Danışma Uygulaması gibi uygulama derslerini içerir. Bunun yanında öğrencilere eğitim süresince K-12 okullarında ve özel kurumların insan kaynakları departmanlarında staj deneyimi de sunulmaktadır. (*)

Uygulama odaklı verilen PDR eğitimi mezunu psikolojik danışmanlar, çalışma alanlarına bağlı olarak bireylerin sosyal, duygusal ve gelişimsel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik psikolojik destek hizmeti sunmaktadırlar. Psikoloji bölümünden farklı olarak psikolojik danışmanlar psikopatolojik sorunlar yaşayan bireylerin yanı sıra toplumdaki tüm bireylere önleyici ve gelişimsel müdahalelerle psikolojik destek sağlamaktadırlar. 

Ülkemizde önleyici psikolojik hizmetlerin en yaygın sunulduğu K-12 okullarında okul psikolojik danışmanı olarak görev alan PDR mezunları, öğrencilerin gelişimsel dönemlerine uygun psikolojik hizmetlerle toplum ruh sağlığının iyileşmesinde önemli bir yere sahiptirler.

*Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı ders içeriklerine göre detaylandırılmıştır. İlgili derslerin işlenişi/içeriği üniversitelere göre farklı olabilmektedir.

ApplyBAU NEDİR?

ApplyBAU öğrencilerin sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir öğrenci kabul programıdır.

Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.

ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burs sağlar. Burs başvuruları konusunda detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız https://www.bau.edu.tr/icerik/2983-burslar-ve-ucretler