Üniversiteye girecek olan aday öğrenciler için hayallerindeki bölümün bulunduğu üniversiteler ve bu bölümün sağladığı iş imkanları araştırmaları gereken konu başlıkları arasında bulunuyor. Aday öğrencilerin istedikleri bölüm hakkında detaylı araştırma yapmaları ve bu doğrultuda hareket etmeleri, hayallerine ulaşmalarını sağlayacaktır! Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü tercih etmek isteyen aday öğrenciler için Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü iş imkanlarını paylaşıyoruz!

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık, öğrencilerin psikolojik, fiziksel, zihinsel, sosyal ve eğitimsel olarak gelişmelerini, kendilerini tüm yönleriyle tanıyarak uygun kararlar vermelerini, seçimler yapmalarını, sağlıklı ve başarılı bir şekilde adapte olabilmelerini sağlamak için uzmanlar tarafından verilen sistematik ve profesyonel bir psikolojik yardım hizmetidir. BAU Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) programının temel hedefi, bireylerin kişisel, sosyal, akademik ve kariyer gelişimlerine olumlu katkı sağlayan, psikolojik danışma ve destek hizmetleri sunan kurum ve kuruluşlarda çalışacak psikolojik danışma profesyonellerini yetiştirmektir. Programın bir diğer amacı ise, mezunların PDR uygulamalarına ulusal ve uluslararası düzeyde olumlu etki bırakan, yaratıcı ve eleştirel düşünce yapısına sahip, alanında liderlik yapabilecek kaliteli psikolojik danışmanları yetiştirmektir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü İş İmkanları

Rehberlik ve Psikolojik Danışma programı lisans mezunları Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel okullarda okul psikolojik danışmanı olarak çalışabilirler. Okul psikolojik danışmanları bireyler, veliler, öğretmenler, yöneticiler, ve kurumlara rehberlik, gelişimsel ihtiyaçlar, problemler, programlar ve okuldaki etkinlikler ile ilgili konsültasyon çalışmaları yapar; gruplara yönelik program geliştirir, bilgi kaynaklarına ulaşır. Okul psikolojik danışmanları insanın değişim aşamalarını kapsayan süreci psikolojik danışma kuramları çerçevesinde bilir; danışana uygun amaç belirlemede,  amaçlarına ulaşmada ve yaşam durumları ile baş etme kapasitelerini arttırmada danışanlara yardım edecek etkili psikolojik danışma becerilerini sergiler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma programı lisans mezunları, Milli eğitim bakanlığına bağlı okullarda, Özel eğitim kurumlarında, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde psikolojik danışman/Rehber öğretmen olarak çalışabilirler. Ayrıca Özel Psikolojik Danışma Merkezlerinde Psikolojik danışman, uzmanlıklarına göre Psikoterapist olarak görev alabilirler. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Polis Akademisinde, Polis Meslek Yüksekokullarının Psikolojik Danışma Merkezlerinde, Rehberlik ve Danışma Büro Amirliklerinde, Çocuk Şube ve Büro Amirliklerinde, Psikolojik danışman olarak çalışabilirler. Özel şirketlerin insan kaynakları ve eğitim bölümlerinde İnsan Kaynakları Uzmanı, Kariyer ve Yönetim Danışmanı ve Eğitim Danışmanı olarak etkinlik gösterebilirler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma programı mezunları ayrıca Denetimli Serbestlik Şubeleri ve Cezaevlerinde, Aile ve Çocuk Mahkemelerinde Pedagog olarak çalışabilirler. Sosyal Hizmetler Kurumu’na bağlı kreş, anaokulu ve yurtlarda Sosyal hizmet uzmanı olarak görev alabilecekleri gibi, yüksek lisans yaparak kendi alanlarında uzmanlaşma imkanları da vardır.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.