Üniversite sınavına yalnızca bir hafta kaldı, kendinizi stresli hissediyor ve nereden başlayacağınızdan emin olamıyor olabilirsiniz. Stres seviyenizi düşük tutabilmek için her gün biraz çalışın. Ancak kendinize çok yüklenmemeye de dikkat edin. Bir hafta kısıtlı bir zaman ve son konuları sıkıştırmaya çalışırken psikolojinize de çok yüklenmemeniz gerekir. Hem ders çalışmaya devam edip hem de stresinizi düşük seviyede tutabilmeniz için tavsiyelerimiz var.

Haftanın her gününe 1 ila 2 saatlik çalışma seansları planlayın. Çalışmak için zaman bulmak çok zor olabilir, ancak önceden plan yaparsanız daha kolay olacaktır. Haftalık programınızı gözden geçirin ve çalışmak için uygun bir zaman aralığı belirleyin. Hepsini bir kerede yapmak zorunda değilsiniz, bu yüzden birkaç kısa çalışma seansı planlayın. Unutmamak için bu zaman aralıklarını ajandanıza veya takviminize işaretleyin.

  • Bir defter, ajanda veya telefonunuzun takvimini kullanabilirsiniz.
  • Her gün en az 1 saat ders çalışmaya ayırın, böylece dersleri gerçekten öğrenip ezberleyebilirsiniz. Dersleri gözden geçirmek için daha fazla zamana ihtiyacınız varsa, her gün bundan daha uzun süre çalışmak isteyebilirsiniz. Bu noktada belirli molalar vermeyi atlamayın. Aksi takdirde çok yorgun hissedebilirsiniz.
  • Aynı günlük programı takip ediyorsanız, çalışma seanslarınızı her gün aynı zamana planlayabilirsiniz. Örneğin 16:00 ile 17:30 saatleri arası. Ayrıca saatleri 6:00 – 7:00 ve 17:00 – 17:45 gibi bölümlere de ayırabilirsiniz.
  • Programınız aniden değişebiliyorsa, günlük etkinliklerinize göre plan yapın. Örneğin; Pazartesi 20:00 – 21:30, Salı 15:00 – 15:30 ve 19:00 – 19:45, Çarşamba 18:00 – 19:15 vb. Şeklinde birbirinden farklı çalışma saatleri belirleyebilirsiniz.

Ders notlarınızı kolayca gözden geçirebileceğiniz şekilde düzenleyin. Bir şeyler arayarak çalışma zamanınızı boşa harcamak istemezsiniz. Ders kitabınızı, ders notlarınızı ve ders dışında aldığınız notları bir arada tutun. Ayrıca, kalemleri, kurşun kalemleri, fosforlu kalemleri ve bir defteri el altında bulundurun.

  • Her zaman aynı yerde ders çalışıyorsanız çalışma materyallerinizi bu alanda tutun.
  • Hareket halindeyken ders çalışmayı seviyorsanız, notlarınızı çantanızda bir arada bulundurun.

Ders çalışmak için sessiz ve rahat bir yer seçin. Çalışmak için özel bir yere ihtiyacınız yok. Tek ihtiyacınız olan, malzemelerinizi yayabileceğiniz bir masanın olduğu sessiz bir yer. Çalışmaya başlamadan önce kendinizi rahat hissedeceğiniz bir yer belirleyin. Ayrıca çevrenizdeki insanlardan sizi rahatsız etmemelerini isteyin.

  • Evde, yatak odanızdaki bir masada veya mutfak masasında ders çalışabilirsiniz.
  • Ayrıca bir kafeyi, kütüphaneyi ve hatta dışarıda bir piknik masasını deneyebilirsiniz.

Bilgileri ezberlemenize yardımcı olacak bilgi kartları hazırlayın. Bilgi kartları özellikle kelime hazinenizi güçlendirmek için çok faydalıdır. Dizin kartlarını kullanarak veya kâğıt kareler keserek kendi bilgi kartlarınızı oluşturun. Kağıdın bir tarafına terim, soru veya tarih yazın, ardından cevabı diğer tarafa yazın.

Üniversite sınavından önceki hafta boyunca bilgi kartlarınızı yanınızda taşıyın. Bu şekilde, birkaç boş anınız olduğunda bilgi kartlarını çıkararak tekrar edebilirsiniz.