Üniversite sınavına en iyi şekilde hazırlanabilmek için kaç soru çıkacağını ve hangi konulardan sorumlu olduğunuzu bilmeniz gerekir. TYT yaklaşırken kalan kısa zamanı en iyi şekilde kullanabilmeniz için sınav hakkında detaylı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavı 3 oturuma sahip. 1.oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2.oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT), son olarak 3.oturum ise Yabancı Dil Testi (YDT). TYT 40 matematik, 40 Türkçe, 7 fizik, 7 kimya, 6 biyoloji, 5 din, 5 felsefe, 5 coğrafya ve 5 tarih sorusu olmak üzere 120 sorudan oluşur. Kazanmak istediğiniz bölüm sözel, sayısal, eşit ağırlık veya dil de olsa TYT sınavındaki her dersten soru çözebilmek şansınızı arttıracaktır. TYT sınavına ve içerdiği konulara en iyi şekilde hazırlanmanız için ipuçlarını sıralıyoruz.

Matematik: TYT’de çıkacak konular şu şekilde sıralanıyor: Temel Kavramlar, Sayı Basamakları, Rasyonel Sayılar, Ondalıklı Sayılar, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Çarpanlara Ayırma, Denklem Çözme, Oran-Orantı, Problemler, Kümeler, Fonksiyonlar, Permütasyon, Kombinasyon, Binom, Bölme/Bölünebilme, Ebob/Okek Olasılık, 1. Dereceden Denklemler.

TYT’de 40 Matematik sorusundan 5-13 problem konulu sorular çıkıyor. Üniversite sınavına girdiğiniz yıla göre bu sayı değişebilir. Hem en çok çıkan problemler konusunu hem de diğer matematik sorularını çözerken zaman kazanmak için önce basit ve hızlıca bitirebileceğiniz soruları aradan çıkarın. Bununla beraber çözümdeki işlemlerin her adımını yazmazsanız, yanlış işaretleme yapma ihtimaliniz artar. Sınav esnasında hesap makinesi kullanamayacağınızı unutmayarak ders çalışırken de işlemlerdeki her adımı görebileceğiniz şekilde not edin. Böylece kafa karışıklığını önleyebilirsiniz.

Türkçe: TYT’de çıkacak konuları şu şekilde sıralanıyor: Sözcük Anlamı, Söz Yorumu, Deyim ve Atasözü, Cümle Anlamı, Cümle Yorumu, Paragrafta Anlatım Teknikleri, Paragrafta Konu-Ana Düşünce, Paragrafta Yapı, Paragrafta Yardımcı Düşünce, Ses Bilgisi, Yazım Kuralları, Noktalama İşaretleri, Sözcüğün Yapısı, Sözcük Türleri, Fiiller, Sözcük Grupları, Cümlenin Ögeleri, Cümle Türleri, Anlatım Bozukluğu.

TYT’de 40 Türkçe sorusundan 20-26 paragraf sorusu çıkıyor. Üniversite sınavına girdiğiniz yıla göre bu sayı değişebilir. Paragraf sorularını çözebilmek okuduğunuzu doğru anlamaktan geçer. Bu sebeple bu sorulara hazırlanmak zor gözükebilir. Ancak yeterince deneme çözüp paragraf sorularına aşina hale gelirseniz netleriniz artacaktır. Hem üniversite sınavına hazırlanmak için çözdüğünüz denemelerle hem de boş zamanınızda okuduğunuz kitaplarla paragrafları anlama yeteneğinizi güçlendirebilirsiniz.

Sosyal Bilimler; Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din derslerinden oluşuyor. TYT özellikle lisenin ilk iki yılında öğretilen konuları içerdiği için bu dört ders için de kapsamlı bir konu anlatımlı kitaba ihtiyacınız var. Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Dinden yalnızca 5’er soru çıkacağı için her konuya çalışmama gerek yok diye düşünebilirsiniz. Ancak her ihtimale hazırlıklı olup kapsamlı bir ders programına sahip olmalısınız.

Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din derslerinde ezberlenecek çok fazla tarih, bilgi ve isim var şeklinde düşünüyor olabilirsiniz. Ders çalışma esnasında konsepti ezberlemek yerine gerçekten anlamaya çalışmak aklınızda daha kalıcı bir şekilde yer etmesini sağlar. Yine de ezberlemenize yardımcı olacak stratejiler de deneyebilirsiniz. Örneğin etrafınızdaki insanlara öğrendiklerinizi anlatmayı deneyerek ve küçük kartlara kısa sorular hazırlayıp tekrarlayarak ezberinizi geliştirmeyi deneyebilirsiniz.

Fen Bilimleri; Biyoloji, Fizik ve Kimya derslerinden oluşuyor. Biyolojiden 6 soru, Fizikten 7 soru, Kimyadan 7 soru çıkıyor. Her fen bilgisi dersinde başarı, sıklıkla kullanılan anahtar kelimeleri bilmenize bağlıdır. Bir derse dair, kullanılan tüm terimlere ilişkin bilgiye sahip olmanız çok önemlidir çünkü soruları anlamanız için formülleri ve nasıl işlediklerini bilmeniz şart.

Ders çalışma esnasında kavramlar, terimlerden daha karmaşıktır. Örneğin mitoz bir terimdir, ancak DNA bölünmesini ve kromozomları içeren ayrıntılı bir süreçten bahseder. Kitabınızdaki konu başlıklarını belirleyin ve bu kavramları bulun. Diyagramlar ve çizimler gibi görsel yardımcılar, kavramları anlamanıza yardımcı olabilir!

ApplyBAU NEDİR?

ApplyBAU, öğrencilerin sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir öğrenci kabul programıdır.

Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.

ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burs sağlar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.