Üniversite Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerek?

Öğrencinin yetenekleri ve hayalleri doğrultusunda okumaya karar verdiği bölüm kadar bu bölümün eğitimini hangi üniversitede göreceği de büyük önem taşır. Üniversiteye hazırlanan aday öğrencilerin, üniversite seçerken dikkat etmeleri gerekenleri Eğitim yazarı ve BAU Rektör Danışmanı Turgay Polat’a sorduk ve cevaplarını sizler için sıralıyoruz.

Polat, öğrencinin üniversite tercihi yaparken; okulların staj programları, yurt dışında eğitim görme fırsatları, akademisyenlerinin özgeçmişi ve okulun markasının uluslararası düzeyde tanınırlığına dikkat etmesinde fayda olduğunu belirtti. İstanbul’daki en iyi vakıf üniversitelerinden biri olan BAU öğrenciye tanınırlığı yüksek şirketlerde iş imkanları, burs programları ve geniş bir seçmeli ders havuzu sunar. Bahçeşehir Üniversitesi bursları ve ücretleri hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız.

DİKKAT EDİLECEK 6 SORU

Eğitim yazarı ve BAU Rektör Danışmanı Turgay Polat öğrencilerin üniversite seçerken sormaları gereken 6 soruyu sıraladı: “Bugün dünyada üniversite nedir sorusunun cevabını veren 6 tane soru vardır. Bunu da gençler sormak zorundalar. Birinci soru, hangi bölümde okursanız okuyun mutlaka size bir dönem ya da bir kez yurt dışı imkânı sağlamak zorunda. Bunun adı Erasmus olur, World Exchange olur, üniversitenin kendi programı olur. Çoğaldıkça da iyi bir şeydir.

İkincisi mutlaka İngilizceyi ana dili gibi öğrenmeleri lazım. İngilizce artık yabancı dil değil. İş dili, bilim dili ve yaşam dili.

Üçüncüsü üniversitenin bir programını kapalı, kendi içinde, dört yıl dikey eğitim yapan program olmaması lazım. Örneğin Üniversite hukuk fakültesi okuyacaksınız. Hukuku 4 yıl boyunca %80 zorunlu ders %20 kendi içinde ders okudun bitirdin diploma aldın hukukçu olun. Ne oldunuz ceza hukukçusu. Peki sizin üniversiteniz şöyle bir şey yapsa, size yazılım dersleri verse bilişim hukuku tarafına geçseniz, ekonomi finans dersleri verse ekonomi finans tarafından hukuka baksanız. Daha ileri gitse yapay zekâ verse yapay zekâ hukukuna baksanız. YÖK artık son üniversite araştırmalarında şunu söylemeye başladı üniversitenin seçmeli ders havuzunun genişliğine bakıyor; Bir öğrenci kendi bölümü dışında ne kadar diğer alanlardan ders alabiliyor. Bunların bir amacı var öğrenci biraz şekillenmek zorunda.

Dördüncüsü daha önemli, yapılan araştırmalarda lisans eğitimi alan çocukların %96 sektöre çıkıp çalışmaya başladığı, %4 bilimsel eğitime yani akademik kariyere devam ettiğini söylüyor. %96 için eğitimi lisansta dizayn etmeniz lazım. O yüzden de sizin o öğrenciyi hayata hazırlamak gibi bir misyonunuz var. Yüksek lisansta, doktorada bilim eğitimi verirsiniz. Ama lisansta yeni üniversitenin önemli bir görevi insanları gerçek hayata hazırlamak. Bu gerçek hayatın karşılığı ne? Şirketler. Şirketleri üniversitenize almak zorundasınız.  Şirketlerin üniversitede ders anlatması lazım, staj yaptırması lazım, iş dünyasıyla buluşturması lazım. Dolayısıyla üniversite ile şirket iş birlikleri çok önemli.

Beşincisi üniversitelerin dünya sıralamaları. Siz bugün Türkiye’de bir üniversiteyi okudunuz bitirdiniz kalktınız yurtdışına gittiniz diplomanızı göstereceksiniz. O üniversitenizin tanınması, bilinmesi çok önemli. O yüzden okuduğunuz üniversitenin bu sıralamalarına bakmanız lazım.

Altıncısı, dünyada artık çok önemseniyor, o da şu, yeni teknolojilere ve yeni becerilere üniversitenin bir teması var mı? Bir çocuk ne okursa okursun yapay zekayla, Big Datayla tanışacak mı? Bugün data veri analizi bilmeyen bir insanın hangi bölümü bitirirse bitirsin işi çok zor.”

ApplyBAU NEDİR?

ApplyBAU, öğrencilerin sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir öğrenci kabul programıdır.

Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.

ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burs sağlar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.