Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin önceliği tabi ki de ders programlarını takip etmek ve sınavdan önce tüm derslerin konularını yetiştirmeye çalışmak. Ancak buna ek olarak, üniversite sınavı süreci boyunca tüketilen besinler de büyük önem taşıyor. BAU Gastronomi Bölümü’ne danışarak hazırladığımız bu lisede üniversite sınavı öncesinde beslenme önerilimize göz atabilir ve siz de yediklerinize dikkat edebilirsiniz!

Peki ya üniversite sınavı öncesinde beslenme neden bu kadar önemli? Sağlıklı bir yaşam şeklini sürdürmek stresli dönemlerden geçerken en iyi sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olur. Beslenme biçimlerinin insan vücudu ve psikolojisi üzerinde çeşitli etkileri bulunuyor. Beslenme şekline göre bir öğrenci daha dakik olabilir ve konsantrasyonunu yüksek tutabilir.

BAU Uygulamalı Bilimler Yüksekokul Müdürü Doç.Dr. Dilistan Shipman’a Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü olarak öğrencilere üniversite sınavına hazırlık döneminde önerebilecekleri gıda tüketimi ve sağlıklı beslenme tavsiyelerini sorduk. Doç.Dr. Dilistan Shipman sorumuza; “Bu yolda en büyük destekçiler, kesinlikle yaşamın kaynağı olan su olacaktır. Her ne kadar arada sırada kaçamaklarla abur cubur tüketseler de hiçbir zaman sudan vazgeçmemeliler. Bedensel ve ruhsal tüm işlevlerin sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi adın yegane yardımcıları su olacaktır. Sınav sürecinde ihtiyaçları olacak öğrenme ve hafıza yetisinin de sürdürülebilmesi yeterli miktarda su içerek mümkün olacaktır.” yanıtını verdi.

Buna ek olarak BAU’lu öğrencilerimize danışarak üniversite sınavı hazırlığı döneminde nasıl beslendiklerini ve ne tür yöntemler uyguladıklarını sorduk. Cevaplarını aşağıda derliyoruz.

Öğün Atlamamak

Üniversite sınavına hazırlanırken programınız fazlasıyla yoğun olabilir. Yetiştirmeniz gereken konular, girmeniz gereken deneme sınavları ve kurslar öğün atlamanıza bile sebep olabilir. Aynı şekilde, stresten dolayı daha sık yemek yemeye de başlamış olabilirsiniz. Bir konu daha yetiştirmeye çalışırken öğün atlamamanız çok önemli. Aksi takdirde enerjiniz düşebilir ve kendinizi sebepsizce yorgun hissettiğinizi fark edebilirsiniz. Güçten düşmüş ve yorgun hissetmek motivasyon düşüklüğüne sebep olarak derslerinizdeki başarıyı da etkileyebilir.

Proteince Zengin Besinler Tüketmek

Üniversite sınavına hazırlandığınız dönemde proteince zengin besinleri tüketmek odaklanma ve enerji seviyelerinizi yükseltir. Proteince zengin besinlere örnek olarak: Soya ürünleri, yumurtalar, süt, süt ürünleri, balık, tavuk, fındık, mercimek ve baklagilleri sıralayabiliriz. Günün en önemli öğünü olan kahvaltı için yumurta, süzme peynir ve yulaf gibi seçenekleri deneyebilirsiniz.

Kafeini Az Tüketmek ve Su İçmek

Kafein kısa süre için enerjinizi yükseltmekte başarılı olsa da günün ilerleyen saatlerinde sizi daha gergin ve yorgun hissettirebilir. Ayrıca üniversite sınavı öncesinde yeterince su içtiğinize emin olmalısınız. Susuz kalmak konsantrasyonunuzu kaybetmenize, yorgun hissetmenize ve enerjinizi tüketmenize neden olabilir. Bir bardak su içmek için susamayı beklemeyin. Susayana kadar beklerseniz, vücudunuz zaten biraz susuz kalmış anlamına gelir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler Tüketmek

Brokoli, ıspanak ve lahana gibi sebzeler, doğal olarak oluşan nitratlar ve antioksidanların yanı sıra K vitamini ile doludur. Ayrıca bu sebzeler, uzun süre odaklanma ve hafıza güçlendirmeyle ilişkilendirilen B6 ve B12’yi içerirler. Bu sebeple üniversite sınavı döneminizde sağlıklı ve başarılı olmanızı sağlarlar.