Üniversite sınavının yaklaşmasıyla beraber öğrencilerin stresi de artıyor. Sürenin kısaldığı dönemlerde gerginliğin başlamasıyla beraber yapılan hatalar her öğrencinin başına gelebilir. Bu hataları yapmamaya özen gösterdiğinizde sınav döneminiz daha kolay geçecek!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavı 3 oturumdan oluşmaktadır. 1.oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2.oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT), son olarak 3.oturum ise Yabancı Dil Testi YDT. Soru sayıları ise şu şekildedir: TYT sınavında 40 Temel Matematik, 40 Temel Türkçe, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimler olmak üzere toplam 120 soru sorulacak.

TYT sınavı 26 Haziran’da, AYT ve YDT sınavı da 27 Haziran’da gerçekleşecek. YKS sonuçları ise 4 Ağustos 2021 tarihinde açıklanacak.

Düzensiz uyku: Sınav döneminde uyku düzeninizi bozmak ders çalışmanızı da etkiler. Yeterli saat uykunuzu almanızın sınavlarda daha iyi performans göstermenize yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Üstelik geç yatmak geç kalkmak demek. Bu yüzden gün içinde ders çalışmak için daha fazla zamana sahip olmak istiyorsanız, alarmınızı ayarlayın ve daha erken uyanın. Uykunuzu, hazırlayacağınız bir ders programı etrafında düzene sokabilirsiniz.

Konuları kısa zamana sığdırmaya çalışmak: Üniversite sınavının yaklaşmasıyla beraber bakmadığınız her konuyu kalan kısıtlı süreye sıkıştırmaya çalışıyor olabilirsiniz. Eğer dinlenmeye ve ara vermeye vakit ayırmadan tüm programınızı ders ile doldurursanız konuları etkili bir şekilde öğrenemezsiniz. Stresli sınav dönemlerinde kendinize zaman ayırıp ders aralarınıza teneffüs saatleri belirlemeniz sağlığınız için çok önemli. Bu yüzden kalan zamanınıza her konuyu sığdırmaya çalışmak yerine en önemlileri ayırın ve ders programınızdaki günlere eşit bir şekilde dağıtın.

Kıyaslama yapmak: Denemelerden aldığınız puanları ve testlerden çıkardığınız sonuçları diğer öğrencilerle kıyaslamayın. Sınavdan önce yüksek motivasyona sahip olmanız çok önemli ve sürekli puan kıyaslaması yapmak moralinizi fazlasıyla bozar. Unutmayın ki her öğrencinin öğrenme şekli ve hızı farklıdır.

Ezberlemeye çalışmak: Ezberlemek bazı testlerde işinize yarayabilir. Ancak üniversite sınavına kalan bu kısa sürede her dersin içeriğini ezberlemeye çalışmak sizi yalnızca daha da gergin ve kafası karışık hale getirecektir. Bu yüzden konuyu ezberlemek yerine öğrenmeye çalışın. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

Okuduğunuz konuya görsel örnekler eklemeye çalışın çünkü beyin görseller yardımıyla daha hızlı ve kolay öğrenir. Bu bir video, fotoğraf ya da resim olabilir. Buna benzer olarak, öğrenmeye çalıştığınız konuyu hayatınızdaki bazı anılarla bağlantılı hale getirmeyi deneyebilirsiniz. Geniş hafızanın anahtarı, yeni bilgileri zaten bildiklerinizle ilişkilendirebilmektir.

Kötü beslenmek: Sınav döneminin sebep olduğu stres daha fazla abur cubur tüketmenize sebep olabilir. Bu dönemde sağlıklı besinlere yönelin ve abur cubur miktarını normalde tükettiğinizden daha fazla tüketmeyin. Mısır şurubu ve karbonhidratlı yiyecekler konsantre olmanızı engeller ve uykulu hissetmenize sebep olur. Araştırmalar, sınavdan önce yediklerinizin odaklanmayı, hafızayı ve ruh halini değiştirebileceğini kanıtlıyor. Yüksek lifli, yulaf ezmesi gibi yavaş sindirilen yiyecekler ve meyve, yoğurt ve fındık gibi sağlıklı atıştırmalıklar başvurun.

ApplyBAU NEDİR?

ApplyBAU, öğrencilerin sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir öğrenci kabul programıdır.

Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.

ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burs sağlar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.