Üniversite Sınavına Nasıl Çalışılır?

Üniversite sınavı aday öğrenciler için oldukça yoğun geçen bir dönem. Aday öğrencilerin bu süreci en iyi şekilde değerlendirip hedefine ulaşmak için kullandığı yöntemler değişebiliyor. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) öğrencilerine TYT ve AYT’ye hazırlanırken hangi yöntemleri kullandığını sorduk ve cevaplarını bir araya getirdik.

DÜZENLİ ÇALIŞMA İÇİN PROFESYONELLERDEN YARDIM ALIN

Planlı çalışma öğrencilerin akademik hayatı boyunca devam ettirmesi gereken bir özelliktir. Ancak her öğrenci bu konuda istikrarlı bir yol izleyemeyebilir. Böyle durumlarda bir profesyonelden (rehber öğretmenler, danışmanlar) yardım almak faydalı olabilir. Yine de hangi konuya ne kadar ağırlık vermek gerektiğini en iyi bilecek kişi sizsiniz.

Bahçeşehir Üniversitesi  İnşaat Mühendisliği  öğrencisi Ayberk’in bu konudaki önerisi şöyle: “Herkes gibi ben de çalışma programımı kendim hazırlamıştım. Ancak daha sonra çalışma programımın yeterli olmadığını deneme sınavlarımın sonucunda anladım. Programı kendim hazırladığım için çalışma saatleri konusunda daha esnek davranmıştım. Bu sebeple danışman öğretmenimden bana deneme sınav sonuçlarım doğrultusunda bir program hazırlamasını rica ettim.  Öğretmenimin eksiklerim konusunda beni yönlendirmesi ile daha başarılı sonuçlar aldığımı söyleyebilirim.”

“KİTAP OKUYACAK VAKİT YOK” DEMEYİN!

Sınav dönemleri genelde öğrencilerin test kitaplarından başını kaldırmadığı bir dönem oluyor. Bu yüzden kitap okumak gibi aktivitelere ayıracak zaman kalmıyor.

Ancak BAU Sosyoloji Bölümü öğrencisi Ece kitap okumanın da bu dönemde faydası olduğu fikrinde: “Sınav döneminde kitap okumak ekstra boş zaman aktivitesi gibi değerlendiriliyor. Ancak özellikle Türkçe soruları için kitap okumanın faydası oldukça fazla. Uzun paragraf sorularını çözebilmek için iyi bir Türkçe bilgisi ve okuduğunu anlamak gerekiyor. Bunun da en iyi yolu kitap okumak.”

YAPAMADIĞIN SORUYU CEVAP ANAHTARINDAN BAKMAK YETMEZ!

Test çözerken boş bırakılan veya yanlış yapılan sorunun cevabını cevap anahtarından kontrol ederek öğrenmek oldukça yaygın. Ancak bu sadece anlık ve geçici bir çözüm.  Sadece cevabı değil, sorunun cevabının mantığını ve sebebini de öğrenmek gerekiyor.

BAU Reklamcılık Bölümü öğrencisi Aylin de aynı fikirde: “Test çözerken yapamadığım soruyu cevap anahtarından bakarak öğrenmek oldukça kolay geliyordu. Ancak daha sonra deneme sınavlarında benzer bir durumla karşılaştığımda oldukça zorlandım. Çünkü soruların mantığını değil sadece cevabını ezberliyordum. Bu sebeple sadece cevap değil konunun mantığını da öğrenmek gerekiyor”

SINAVDAN ÖNCE BÖLÜMÜN BELLİ OLSUN

ApplyBAU öğrencilerin  sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir  öğrenci kabul programıdır.

Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.

ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burslandırılır. Başvuru hakkında bilgi almak için tıklayınız.