Üniversite sınavına hazırlanan lise öğrencilerinin sözel soruları çözmek için temel dil bilgisi kurallarını bilmeleri gereklidir. Üniversite sınavı esnasında dil bilgisi sorularında yapılan yaygın hataları önlemek için ipuçlarımızdan faydalanabilirsiniz.

ÖSYM, TYT sınavında 8-10 adet, YKS sınavında ise 8 dil bilgisi sorusu soruyor. Türkçedeki paragraf anlama ve yorumlama sorularında da dil bilgisi yararlı olduğu için sınav boyu kullanabileceğiniz bir konudur.

Üniversite sınavında sayısal ve sözel soruları çözme yöntemleri birbirlerinden ayrılır. Sayısal sorularda formüller, kurallar ve stratejiler varken sözel sorular için dil bilgisi çalışmak ve doğru okuyabilmek daha önemlidir. Dikkat vererek okumanın bir formülü olmadığı için sözel öğrencilerin hem okuyarak alıştırma yapması hem de dil bilgisini geliştirmeleri gerekiyor. Dil bilgisini geliştirmek için daha sık kitap veya gazete okuyabilir ve sözlükten kelimelerin anlamlarını araştırabilirsiniz.

ÖSYM soruları belli kalıplarda sorar. Soru kalıplarını tanımayarak soru gövdelerini yanlış okumak en yaygın hatalardan biridir. Bu kalıplarını iyi tanımak için daha sık deneme çözmeyi deneyebilirsiniz. Soru tiplerini çözdükçe tanımak üniversite sınavı esnasında yanlış okumanızı engeller. Test çözerek çalışmak size hata yapma ve ders çıkarma şansı verir.

Dil bilgisinde en önemli konulardan biri ek ve bağlaçlardır. Ek ve bağlaçların cümlenin neresine ne zaman geleceğini bilmek gerekir. Üniversite sınavından önce mutlaka denemelerinizde yaptığınız hataları inceleyin. Ek ve bağlaçları tanımakta problem yaşıyorsanız konu anlatımlarına başvurabilirsiniz.

Üniversite sınavında sıklıkla hata yapılan bir başka dil bilgisi konusu da cümlenin ögeleridir. Eğer hala yüklem, özne, nesne, dolaylı tümleç ve zarf tümlecini tanımakta güçlük çekiyorsanız test çözmek yerine yalnızca konu anlatımına başvurup bu eksiği tamamlayabilirsiniz.

ApplyBAU NEDİR?

ApplyBAU, öğrencilerin sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir öğrenci kabul programıdır.

Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.

ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burs sağlar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.