Üniversite sınavı sürecinin tamamlanmasıyla birlikte aday öğrenciler üniversite tercih listelerini hazırlamaya başladılar. Bu süreçte aday öğrencilere rehberlik edebilmesi için BAU’lu öğrencimize üniversite sınavı tercih döneminde nelere dikkat ettiğini ve neler yaşadığını sorduk! Cevaplarını paylaşıyoruz.

Üniversite sınavı sonrasında aday öğrencilerin alacağı kararlar çoğunlukla yapmak istedikleri meslek ya da okumak istedikleri bölüm doğrultusunda belirlenir. Bu sebeple, BAU’lu öğrencimize öncelikle üniversite tercihi yapmadan önce ne okumak istediğini bilip bilmediğini sorduk: “Üniversite sınavına hazırlanırken kendime bir hedef belirlemeye çalıştım. Bu tavsiyenin yararlı olduğunu ve sınava hazırlanırken motivasyon yükselttiğini biliyordum. Ancak üniversite tercihimi yapacağım haftalarda pek çok aday öğrencinin yaşadığı gibi ben de kararsızlık yaşadım. Tüm geleceğim bu tercihe bağlıymış gibi düşünerek gerildim. Ancak tercih listemi en çok istediğim bölümden başlayarak hazırlamaya giriştiğimde ve üniversitelerin çift ana dal, yan dal gibi programlarına göz attığımda sakinleştim. Akademik hayatımızda önümüzde pek çok fırsat çıkacak ve bunları değerlendirebilirsek birden fazla kariyer fırsatımız olacak. Bahçeşehir Üniversitesini seçmemdeki en büyük etken de buydu. Sundukları fırsatlar öğrencilerin birden fazla alanda gelişmesini sağlıyor. Sonuç olarak, aday öğrencilere tavsiyem, biraz olsun gelecekte yapmak istedikleri mesleği belirlemeleri.”

Üniversite tercih dönemlerinde yeni döneme ait üniversite puanları ve kontenjanlarını araştırmak ve tercih listesini hazırlarken teknik açıdan hata yapmamak çok kritik. Bu sebeple BAU’lu öğrencimize üniversite tercih listesini hazırlarken yardım alıp almadığını sorduk: “Evet. Okulumdaki rehberlik hocama danıştım. Bu konuda tecrübeli olan insanlarla konuşmak ve bu doğrultuda karar vermek en sağlıklısı. Çünkü tercih listenizde ilk sıraya koymanız gereken üniversite bile stratejik bir karardır.”

Aday öğrencilerin üniversite sınavı sonrasında en çok zorlandığı bir başka nokta ise seçmek istedikleri üniversiteler arasından bir sıralama yapabilmek. Bu dönemde, “Hangi üniversite birinci tercihim ya da hangi fakülteye öncelik veriyorum?” gibi önemli soruları yanıtlamanız gerekiyor. Tercih etmek istediğiniz üniversiteler arasından nasıl seçim yaptınız sorusunu yönelttiğimizde, BAU’lu öğrencimiz üniversitelerin derinlemesine araştırmasının yapılması gerektiğine değindi ve: “Okumak istediğim bölümlere karar verdikten sonra bu bölümleri hangi üniversitede okumam gerektiği sorusuyla boğuştum. Bu süreçte ise kampüsleri ziyaret ettim, üniversitelerin internet sitelerini inceledim ve seçmeyi düşündüğüm üniversiteler arasında kıyaslamalar yaptım. Bahçeşehir Üniversitesi aklımdaki tüm soruları cevaplayan fırsatlar sunuyordu. Kampüslerinin lokasyonu, bölümlerin öğrencilere sunduğu uluslararası fırsatlar, uygulamalı eğitimler ve mezun olmadan önce anlaşmalı şirketlerde staj yapabilmek gibi çeşitli fırsatlar tercih listemde BAU’u en öne koymama vesile oldu.” dedi.