Sanat ve kültür endüstrisinin kariyer seçeneklerini değerlendirirken, bir animatörün önemli rolünü keşfedebilirsiniz. İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon, çizim ve hikâye anlatımıyla ilgileniyorsanız sizin için uygun bir bölüm ve kariyer olabilir. Animatörlerin ne yaptığı ve çalışmalarının nasıl olduğu hakkında detaylı bilgi edinmek, üniversitede bu bölümü okumanın sizin için doğru olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Bu doğrultuda, Çizgi Film ve Animasyon Bölümü okumanın ve animatör olmanın faktörlerini üniversite sınavına hazırlanan aday öğrencilerle paylaşıyoruz.

Bir animatör, animasyona dönüşecek bir dizi görüntüyü yaratan, bu süreçte bilgisayar yazılımı ve diğer teknolojileri kullanabilen bir sanatçıdır. Bu onların filmler, diziler ve video oyunları gibi medya içerikleri hazırlamalarını da sağlar. İnternet, video oyunları, televizyon, film sahaları dahil birçok farklı alanda çalışırlar. Animatörler tipik olarak bir animasyon stilinde uzmanlaşır, ancak farklı formlara aşina olabilirler. Sanatçılar ve hikâye anlatıcıları gibi diğer yaratıcı profesyonellerle de çalışabilirler.

İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Mezunlarının Kariyer Olanakları:

  • Çizgi Film ve Animasyon Yapımcısı, Yönetmeni ve Senaristi
  • Karakter Tasarımcısı
  • Konsept Tasarımcısı
  • 3D Modelleme ve Uygulama, Bilgisayar Destekli Görüntü-Görsel Efekt (CGI), 2D-3D Render, Motion Capture ve Motion Track Uzmanı

Yaratıcı olmaktan ve yeni şeyler yapmaktan hoşlanıyorsanız, animatör olmak isteyebilirsiniz. Animatörler, hikâye fikirleri oluşturmak ve hikayeleri çizmenin veya canlandırmanın yeni yollarını geliştirmek için neredeyse her gün yaratıcı becerilerini kullanırlar.

Animasyon bölümünde okuyan öğrenciler, kendilerine has bir tarz geliştirmeyi ve bu tarzı farklı şekillerde canlandırmayı öğrenmekten keyif alırlar. Örneğin, 2D animasyon deneyimi olan birinin bir stop-motion animasyon projesinin nasıl tamamlanacağını, hareketli grafiklerin nasıl kullanılacağını veya yeni bir yazılımı öğrenmesi gerekebilir. Yeni ve yaratıcı şekillerde üretim yapmaktan keyif alacağınızı düşünüyorsanız üniversitede Çizgi Film ve Animasyon bölümünü tercih etmek tam size göre olabilir!

Çizgi Film ve Animasyon yaratıcı ve iş birliğinin olduğu bir alan olduğu için işinize yönelik eleştirileri kabul etmeyi gerektirebilir. Örneğin, farklı bir şekilde üretmenizi veya içeriği değiştirmenizi isteyen proje yöneticileriniz olabilir. Animatörlerin bu tür yapıcı eleştirileri kabul etmeleri ve işlerine değişiklikleri yansıtmaları gerekiyor. Yapıcı eleştirileri kabul etmek, animasyon projenizi daha da geliştirmenize yardımcı olabilir. Ek olarak, bağımsız bir animasyon projesi üzerinde çalışıyorsanız, istediğiniz gibi yapmak için yaratıcı özgürlüğe sahip olabilirsiniz.

BAU’da Çizgi Film ve Animasyon

BAU Çizgi Film ve Animasyon bölümü sanat, teknoloji, iletişim eğitim ve sektör gibi farklı disiplinleri ve çalışma prensiplerini buluşturan bir yaklaşıma sahip. Çizgi Film ve Animasyon bölümü; sektörüne nitelikli insan kaynağı sağlamakla beraber, yaratıcı ve yenilikçi projeler ortaya çıkararak hem yerel hem küresel boyutta başarıyı hedefler. BAU’lu Animasyon öğrencileri lisans süreçleri boyunca katıldıkları uygulamalı derslerden ve hazırladıkları projelerden elde ettikleri tecrübelerin de altını çizdi: Eğitimlerinin ilk yılında altyapı derslerini alırlar. İkinci yıllarında uzmanlaşmaya doğru ilerleyerek yetenekleri doğrultusunda canlandırma film ya da görsel efekt dikeylerinden birini seçerler. Proje derslerinde öğrenciler tekrar bir araya gelir ve film ekibine dönüşürler. Bu süreçte öğretim kadrosunun danışmanlığıyla birlikte üretim yaparlar. Bahçeşehir Üniversitesinin sektörle iş birliği sistemi üzerinden yapılacak yurtiçi ve yurtdışı stajlar, öğrencilerin deneyimini pekiştirir ve bilgilerini günceller.

Çizgi animasyon ve çizgi film alanında bilgili, becerikli öğrenci yetiştirmeyi hedef edindiklerini belirten BAU İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan, Türkiye’de bu alanda vizyon sahibi ve iyi eğitimli yeteneklere ihtiyaç var. Biz de özellikle çizgi film ve animasyonun meslek olarak algısını, farkındalığını oluşturmak istiyoruz. Öğrenci burada alacağı deneyim ve bilgiyle uluslararası ve hatta disiplinlerarası bir mesleğe sahip olabilir. Bölümde verilen başlıca dersler arasında Temel Sanat Eğitimi, Animasyona Giriş, Stüdyo ve Işık, Animasyon ve Görsel Efekt Tarihi, Hikaye Anlatımı, Karakter Tasarımı, 3D Animasyon, Animasyon için Senaryo, Storyboard, Konsept Tasarımı, Ses Tasarımı ve Müzik bulunuyor. Temel derslerin dışında farklı bölümlerden alınabilecek seçimlik derslerle kendi yolunu seçebilir. Ayrıca sektör ile işbirliğine İletişim Fakültesi olarak çok önem veriyoruz. En çok vurguladığımız şey öğrencinin sahada emek vererek öğrenmesi. Amerika, Fransa ve Güney Kore ve Almanya ile bu bağlamda da bağlantılarımız var” dedi.

BAU İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız. 

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.