Üniversite sınavına hazırlanırken zaman yönetimini doğru yapmadığınızda sosyal hayatınıza vakit ayıramayabilirsiniz. Bu durum psikolojinizi kötü etkiler ve derslere odaklanmanızı bile engelleyebilir. Hem YKS’de başarılı olmak hem de sosyal hayatınıza zaman ayırabilmeniz için size bazı ipuçlarını sunuyoruz.

Zaman yönetimi: Yapmanız gereken her şeyi nasıl yetiştireceğiniz konusunda endişelenmek yerine, zamanınızı faydalı kullanmaya odaklanın. Özellikle lise son sınıfta YKS’ye hazırlanmanın en zor kısımlarından biri zamanı etkili kullanabilmek. Okulda başarılı olmak, arkadaşlarınızla vakit geçirebilmek, staj fırsatlarından yararlanmak ve aynı zamanda kafa dağıtmaya da vakit bulmak istiyor olabilirsiniz. Hepsini bir arada yapmaya çalışırken uykusuz kalıp yorgun düşmemeniz için sizi yıpratmayacak, gerçekçi planlar yapmalısınız. Önceliğiniz olan derslere daha çok vakit ayırabilirsiniz. Bununla beraber, ders programınıza boş bir gün ayırmak stresinizi azaltacaktır.

Ders esnasında odaklanmak: Okulda alacağınız notlar için önemli olsa da olmasa da, derse devamlı katılım sağlamalısınız. Sorumluluk alıp dersi derste dinleyerek not aldığınızda daha az tekrar yapmanız gerekecektir. Böylece programınızda boşluk açılır ve sosyalleşmek için biraz daha zaman kazanabilirsiniz!

Asla erteleme: Yapmanız gerekenleri son dakikaya kadar ertelemek kolay olsa da asla faydalı değil. Özellikle denemeler, sunumlar, ödevler ve önemli sınavlar için çalışmanızı ertelemeyin. Notlarınız düşerse YKS’ye hazırlanmaya ve sosyalleşmeye ayırdığınız vakti bir de notlarınızı yükseltmeye harcamanız gerekir.

Yardım istemekten çekinmeyin: Öğretmenlerinizden, ailenizden ya da arkadaşlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin. Eğer sadık kalacağınız bir ders programı hazırlayamıyorsanız ve hiçbir şeye vaktiniz yetmiyorsa rehberlik öğretmeninizle düşüncelerinizi paylaşın. Bu hem rahatlamanızı sağlar hem de size çözüm yolları sunabilirler.

ApplyBAU NEDİR?

ApplyBAU, öğrencilerin sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir öğrenci kabul programıdır.

Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.

ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burs sağlar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.