Yükseköğretim Kurulu tarafından yurt dışından yatay geçiş şartları yeniden düzenlendi. Düzenleme Resmî Gazete ’de yayımlandı ve sürecin nasıl işleyeceğini açıklandı. Eğitim yazarı ve BAU Rektör Danışmanı Turgay Polat yeni düzenleme hakkında konuştu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yatay geçiş süreci düzenlemesini, sosyal adalet ve fırsat eşitliği ilkeleri çerçevesinde hazırladı.

Öğrencinin yatay geçiş yapabilmesi için okuduğu üniversitenin dünyada ilk 400 diliminde yer alması gerekiyor. Öğrencinin okuduğu üniversite ilk 400 sıralamasına girememişse: ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayanların, merkezi yerleştirme sınavına girmiş ve kayıt yılı itibarıyla başarı sıralaması şartı aranan programın ilgili puan türünde başarı sıralaması şartını sağlamış olması gerekiyor. Ortaöğretiminin en az son iki yılını yurt dışında tamamlayanların ise kaydoldukları diploma programının, hazırlık sınıfı hariç en az dört yarıyılını başarıyla geçmiş olması gerekiyor.

Diploma programlarını, yurt dışındaki üniversitelerin Türkçe programlarında tamamlayan öğrencilerin, denklik alabilmeleri için başarı sıralaması şartını sağlamaları gerekiyor. Başarı sıralaması şartını karşılayan bir öğrencinin diplomasına, yurt dışındaki bir üniversitenin eğitim dili Türkçe programından mezun olması durumunda “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nin aradığı program yeterlilikleri çerçevesinde denklik işlemi yapılacak.

Eğitim yazarı ve BAU Rektör Danışmanı Turgay Polat yeni düzenlemenin ne olduğundan bahsetti: “YÖK yurtdışından yatay geçişi yeniden düzenledi. Buna göre yatay geçiş yapabilmeniz için üniversiteniz dünyada ilk 400’de olacak. Baraj uygulaması olan bölümler için mutlaka YKS’ye girmiş ve gerekli sıralamayı sağlamış olmalı

Ayrıca lisenin son iki sınıfını yurtdışında okumuş iseniz Türkiye’den bir üniversiteye geçmek için hazırlık sınıfı hariç üniversitenin en az 4 dönemini yani iki sınıfını başarıyla tamamlamış olmalısınız.”

Polat, bu yeni değişikliğin öğrencileri nasıl etkileyeceğinden de bahsetti:

“Bu değişiklik ile Tıp, diş hekimliği ve hukuk gibi baraj olan bölümlere yurtdışından geçiş olasılığı “0”a yakındır. Sevgili adaylar yurtdışına git geçiş yaparsın gibi yaklaşımlara inanıp sorun yaşamayın. Benim kişisel görüşüm bu kadar engelleme ile uğraşacağımıza gençleri üniversiteye merkezi yerleştirme yerine daha insani şekilde almamızdır.”

Resmî Gazetede yayımlanan şartları okumak için bu linke tıklayabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/04/20210409-17.htm