Okula giderken, günlük işlerinizi yaparken ve canınız sıkıldığında arka fonda açtığınız müziğin akademik başarınızı da etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Müzik, odaklanmayı sağlaması ve stresi azaltması gibi özellikleriyle öğrencilerin ders çalışırken daha verimli sonuçlar almasına yardımcı olabiliyor. Bu doğrultuda, üniversite sınavına hazırlanan aday öğrencilere ders çalışma esnasında müziğin yarattığı olumlu etkileri anlatıyoruz!

Stresi Azaltıyor: Üniversite sınavı ve yoğun ders çalışma temposu öğrencilerin stresli hissetmesine sebep olabilir. Bu süreçte, öğrencilerin sevdikleri müziğe yönelmeleri stresin bir miktar azalmasını sağlar. Bazı öğrenciler klasik müzik eşliğinde ders çalışmanın odaklanmalarını sağladığını söylerken, bazı öğrenciler daha hareketli melodilerin gerginliklerini hafiflettiğini belirtiyor.

Klasik Müzik Görselleştirmeyi Kolaylaştırabilir: Mozart Etkisi, 90’larda Mozart’ın müziğini dinlemenin sizi daha akıllı yaptığını iddia eden bir teoriydi. Araştırmalar bu iddiaları çoğunlukla çürütmüş olsa da, klasik müzik dinlemenin mekansal-zamansal algınızı geliştirebileceğine dair bir inanç hala var. Bu, ders çalışırken bilgileri ezberlemeyi kolaylaştıran görselleştirme yönteminin uygulanmasını sağlayabilir. Çalışırken enstrümantal müzik dinlemek de faydalıdır, çünkü hafızada kalıcılığı önemli ölçüde artırabilir.

Hafızayı Güçlendiriyor: Sevdiğiniz şarkının sözlerini ezberlemenin ders çalışırken notları ezberlemekten daha kolay olduğunu fark etmişsinizdir. Bu durumun sebebi beynin anlama ve öğrenme sürecinde örüntüler aramasıdır. Müzisyenlerin şarkılarına akılda kalıcı melodiler ve sözler koymalarının nedeni de budur. Daha iyi odaklanmanız için düşüncelerinizin organize müzikal kalıpları ve ritimleri takip etmesine izin verin. Araştırmalar, müziğin zihinsel performansınıza gerçek bir destek sağlayabileceğini gösteriyor; bu, gün boyu süren bir çalışma seansınızda oldukça işe yarayabilir.

Sonuç olarak, müziğin çalışma alışkanlıkları üzerindeki etkileri öğrenciye ve kişisel öğrenme tarzına bağlıdır. Dikkatiniz kolayca dağılıyorsa, ders çalışma sürecinde odağınızın bozulmaması adına sözsüz müzikleri tercih edebilirsiniz ya da ders çalışma tekniklerini anlatan yazımıza göz atabilirsiniz.  Aksine, birden fazla işi aynı anda yürütüyorsanız ve bu yolla dikkatinizin dağılmasını engelleyebiliyorsanız, müziğin avantajlarından yararlanabilirsiniz.

ApplyBAU NEDİR?

ApplyBAU, öğrencilerin sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir öğrenci kabul programıdır.

Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.

ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burs sağlar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.