Üniversite sınavı yaklaşıyor ve puanlarınız açıklandıktan sonra sürecin nasıl işleyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. Üniversite sınavından sonra başlayan tercih dönemi boyunca neler yapmanız gerektiğini sizler için derliyoruz.

Tercih Dönemi: Üniversite sınavından aldığınız puanla birlikte tercih dönemi başlar. Üniversite tercih listenizi hazırlarken hala hangi okul ve bölümü seçeceğiniz konusunda kararsızsanız bu konuda eğitim almış rehberlik hocalarına danışabilirsiniz. Tercih listenizi kısa tutmanıza gerek yok. Bununla beraber ilk beş sıraya ne yazdığınız çok önemli. Çünkü sıralamada hangi üniversiteye öncelik verirseniz şansınızı arttırısınız.

Okumak istediğiniz bölümün üniversitelerdeki  taban puanlarına göz atmanız da karar sürecinde okullar arasından eleme yapmanıza yardımcı olur. İstanbul’daki üniversiteler ve taban puanları için ÖSYM’nin kendi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

BAU’da 9 fakülte, 1 konservatuar, 1 yabancı diller yüksekokulu ve 1 meslek yüksekokulu bulunuyor. BAU’da bulunan okullardan birini kazanmak istiyorsanız taban puanlarına göz atabilirsiniz. Bahçeşehir Üniversitesinin taban puanları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Burs Başvuruları: Tercih dönemi esnasında ve sonrasında araştırabileceğiniz bir başka konu da burs programları ve tarihleri. Üniversite bursları öğrencinin akademik başarısını ve hayallerini destekler. Üniversite sınavı sonrasında çeşitli burs programlarına başvurabilirsiniz. BAU, öğrencilerine çeşitli burs fırsatlarını farklı oranlarda sağlar.

Üniversite burs başvuruları farklı gruplara ayrılır. Hem vakıf hem devlet üniversiteleri aday öğrencilere birbirinden farklı burs imkanları sunar. Üniversite sınavı sonrasında bu burs programlarına başvurabilirsiniz.  Tarihleri kurumlar tarafından açıklanır. Hem devletin hem özel kurumların sitelerini takip ederek açıklanacak tarihlerden haberdar olabilirsiniz.

Bu burslar; ÖSYM Bursları, Tercih Bursları, Akademik Başarı Bursları, Üniversite Giriş Bursu, Kardeş Bursu, Kurum Bursu, TÜBİTAK Bursu, Özel Mahrumiyet Bursu, Spor Bursu, Bilim, Sanat, Din ve Kültür Bursu, IB Bursu, Personel Bursu, Mezuniyet Bursu, Yabancı Uyruklu Öğrenci Bursu, İhtiyaç Bursu, Engelli Öğrenci Bursu olmak üzere farklı başlıklarla ayrılır. Oranları ise 0, %75, %50, %25 ve %5 şeklinde değişmektedir.

Yeniden Hazırlık: Eğer üniversite sınavı sonucunuzdan memnun kalmazsanız tekrar hazırlanmanız gerekebilir. Tercih dönemi araştırmalarınızın sonunda istediğiniz üniversiteyi kazanamamış olabilirsiniz. Çoğu öğrenci üniversite sınavına tekrardan daha sıkı bir şekilde hazırlanarak şansını deniyor ve daha tecrübeli oldukları için istedikleri puanı alabiliyorlar.

Hayalinizdeki üniversite ve bölüm için bir yıl daha hazırlanarak hedeflediğiniz puanı kazanabilirsiniz. Deneyim sahibi olacağınız için daha hazırlıklı hissedebilirsiniz. Ayrıca daha detaylı bir ders programıyla her derse yeterince çalışmaya vaktiniz olur.

ApplyBAU NEDİR?

ApplyBAU, öğrencilerin sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir öğrenci kabul programıdır.

Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.

ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burs sağlar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.