BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi hocalarımız Endüstriyel Tasarım bölümü ile ilgili çizim yeteneği ve sınavlar hakkında doğru bilinen yanlışları aday öğrenciler için cevapladı. Aday öğrencilerin, bölümler hakkında özellikle tercih döneminde karşılaştığı bilgi kirliliğini önlemek adına bu yazıyı sizler için hazırladık.

İşte Endüstriyel Tasarım bölümü hakkında merak edilenler !

Endüstriyel tasarımcı olmak için çizim yeteneği şart mı?

Endüstriyel Tasarımda da diğer tasarım alanlarında olduğu gibi, aklınızdan geçen fikirleri karşınızdakine iletebilmek için çizim bir araç olarak kullanılır. Bu bir dil olarak da düşünülebilir. Eğitiminiz süresince bu dili etkin olarak kullanmayı öğreneceksiniz ve aktif olarak kullanacaksınız.

Yetenekten çok çalışarak geliştirilen bir beceri olarak düşünmek daha doğru olur.

Endüstriyel Tasarım bölümüne özel yetenek ile mi girilir?

Endüstriyel Tasarım bölümüne özel yetenek ile girilmez. YKS sonucunda elde edilen sayısal puanı ile öğrenci almaktadır.

Çizim için yapılan açıklama aynen Tasarım faaliyeti için de geçerlidir. Hafıza ve Hayalgücü birlikte çalışır, dolayısıyla entelektüel birikim anahtar noktadadır. Tasarım tarihi bilgisi ve know-how hafızada tutulurken, hayalgücü bunları yeni kavramların ve bu kavramlara bağlı ürünlerin oluşturulmasını mümkün kılar. Dolayısıyla sürekli okumak ve çalışmak çok önemlidir.

Endüstriyel Tasarım bölümü ve sınav sistemi

Sınav sistemini tasarım eğitiminin yapısını anlatmadan açıklamak biraz zor. Endüstriyel tasarım eğitiminin odak noktasında, hem kredi hem de ders saati olarak, proje/stüdyo dersi bulunmaktadır. Her geçen sömestr proje dersi kapsamında sizlere verilen problemin içeriği ve bağlamı büyür ve derinleşir; ve sizlerden bu problemlere çözüm üretmeniz beklenir. Bu dersler süresince öğretim elemanlarından birebir kritikler alarak projenizi geliştirirsiniz. Proje sonuda da fikrinizi eğitiminiz boyunca öğrendiğiniz sunum dillerini kullanarak anlatırsınız ve projenizle ilgili soruları yanıtlarsınız. Tasarım eğitiminde bu sunumun adı jüridir ve etkileşimli bir süreci ifade eder. Müfredatta yer alan diğer uygulamalı (çizim, maket, strüktür, modelleme, vs) ve teorik (malzeme, üretim, tarih, ergonomi, pazarlama, vb. ) dersler ise proje dersinin gelişen içerik ve bağlamına katkı sağlayabilmek için aldığınız derslerdir.

BAU Endüstriyel Tasarım Bölümü hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi taban puanları için tıklayınız.

ApplyBAU NEDİR?

ApplyBAU, öğrencilerin sınav ölçekli başarı ve puanlarının yerine kişisel becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir üniversiteye yerleştirilmelerine önem veren Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir öğrenci kabul programıdır.

Adaylar bir üniversiteye yerleştirilmeden önce hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediğini belirtir. ApplyBAU’ya başvuruda bulunarak üniversiteden kabul talebinde bulunurlar. Kabul talebinde bulunurken kendilerinden, otobiyografileri, kişisel özelliklerini ifade eden belgeler, yetenekleri, proje ve fikir çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları istenir ve bu belgeler üzerinden değerlendirmeye alınırlar.

ApplyBAU programından kabul alan öğrenciler projeleri ya da hayalleri doğrultusunda yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 ya da yüzde 100 oranında burs sağlar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İstanbul’daki üniversiteler içinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Beşiktaş (Kuzey ve Güney), Göztepe, Galata ve Kemerburgaz’da kampüsleri vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ÖSYM bursları %50 ve %100 olarak verilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ilk ve tek olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde uygulanan üniversite kabul yöntemi ApplyBAU ile öğrenciler sınava girmeden önce yetenekleri ya da hayalleriyle istedikleri bölüme yerleşebilirler. ApplyBAU ile öğrenciler yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75, yüzde 100 gibi oranlarda burs alabilirler.