Üniversite sınavına hazırlanırken veya çok zorlandığınız bir konunun sorularını çözerken kendinizi film izlerken buldunuz mu? Merak etmeyin, bu oldukça normal. Her öğrenci bir kere bile olsa ders çalışmak istemediği için kendine bahane üretmiştir. BAU’lu öğrencilerimizle sohbet ederek onların başvurduğu ders çalışmaktan kaçış yöntemlerini tespit ettik. Bu alışkanlıklar yerine ders çalışmaya nasıl dönebileceğinize dair tavsiyelerimizi sıralıyoruz.

Film ve Dizilerden Kopamayanlar

Üniversite sınavına hazırlanan aday öğrencilerin dikkatini en çok dağıtan şeylerden biri filmler ve diziler. Ders notlarını gözden geçirirken en sevdiği dizinin bölümlerini açmaya eli giden öğrencilerimizi çok iyi anlıyoruz. Bu durumu kontrol altına almanın en kolay yolu ders programınızda aralıklar belirlemeniz. En zorlandığınız soruları çözmeye çaba gösterin ve bunu başarabildiğinizde ödül olarak izleyeceğiniz bir dizi belirleyin. Bu motivasyonunuzu fazlasıyla arttıracaktır ve izlediğiniz içerikleri daha da keyifli hale getirecektir!

Oyunların Dünyasına Kaçanlar

“Biraz daha oynadıktan sonra derse başlayacağım.” Cümlesini sıklıkla kuruyor olabilirsiniz. Özellikle üniversite sınavına hazırlık gibi stresli dönemlerde oyunların eğlenceli dünyasına kaçan aday öğrenciler var. Tıpkı film ve diziler için önerdiğimiz çözüm gibi, oynamak istediğiniz oyunları da başarılı olduğunuz deneme sınavlarından sonra ödül olarak oynayabilirsiniz. Buna ek olarak, oyunlara ayırdığınız süreyi yalnızca haftasonlarıyla sınırlandırabilirsiniz.

Temizlikten Vazgeçemeyenler

Üniversite sınavına odasında çalışan bir öğrencinin gözüne pek çok şey takılabilir. Masasında açık kitap ve defterlerle sorulara odaklanmış bir öğrenci kendini önce masasındaki dağınıklığa sonra odasındaki diğer eşyalara bakarken bulur! Bir de bakmışsınız ki odanızı yeniden organize ediyor, kitap rafınızı düzenliyor ve kıyafetlerinizi katlıyorsunuz. Odanızı toplamak bile ders çalışmaktan daha cazip geldiğinde 15 dakikalık bir ara vermenizi tavsiye ederiz. Çünkü bu dersten çok bunalmış olduğunuzun en gözle görülür belirtisidir ve kısa bir ara vermek konsantrasyonunuzu yeniden toplamınızı sağlar. Unutmayın odanızı toplamanın da üniversite sınavına çalışmanın da bir zamanı var.

Aşçı Olmaya Karar Verenler

Ders çalışırken sıkılmaya başlayan aday öğrencilerin bir diğer türü ise atıştırmalığa başvuranlardır. Acıkmadığınız halde mutfağa gidip atıştırmalık hazırlamaya başlıyor olabilirsiniz. Yalnızca sıkıntıdan dolayı geliştirdiğiniz bu alışkanlık yemek pişirme yeteneklerinizi geliştirse de malesef üniversite sınavına çalışırken size zorluk çıkaracaktır. Uzmanlar tarafından 45 dakika derse ayırdıktan sonra 10 dakika ara vermek öneriliyor. Bu aralarda atıştırmalıklarınızı hazırlayabilirsiniz. Hem kafanızı dağıtmanızı sağlar hem de dersinizi bölmemiş olur.