Üniversite sınavına hazırlanan ve gelecekte ne yapmak istediğine karar vermeye çalışan aday öğrenciler için Bilgisayar Mühendisliği bölümüne dair temel bilgileri ve bu bölümün iş imkanlarını sıralıyoruz.

Bilgisayar mühendisleri, her gün kullandığımız programlara yazılım ve donanım tasarlayan, geliştiren ve uygulayan kişilerdir. Bilgisayar mühendisliği, bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini dijital teknoloji, bilgisayar ağları ve bilgisayar sistemlerinde daha ileri gelişmeler için harmanlar. Buna karşılık, bilgisayar mühendisleri, bilgi işlem platformlarını ve uygulamalarını daha verimli ve etkili hale getirmek için kapsamlı donanım, yazılım tasarımı ve bilgisayar programlama bilgilerini kullanır.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü bilgisayar bilimleri ve mühendisliği alanında araştırma yürütür. Araştırma çalışmaları aşağıdaki uzmanlık alanlarında yoğunlaşmıştır:

Bilgisayar Bilimleri Uzmanlık Alanı (BB): Temel Bilgisayar Mühendisliği programına ilgi duyan, paralel hesaplama, görüntü işleme, bilgisayar derleyicileri ve bilgisayar mimarisi gibi uygulamalarda yetkinlik kazanmak isteyenleri hedef alan bir uzmanlık alanıdır.
Bilgisayar Ağları ve Mobil İletişim (BA): Bilgi ve iletişim teknolojilerine ilgi duyan, mobil ve kablosuz haberleşme, Internet, bulutsal bilişim, ağ güvenliği ve şifreleme gibi uygulamalarda yetkinlik kazanmak isteyenleri hedef alan bir uzmanlık alanıdır.
Yapay Zeka Uzmanlık Alanı (YZ): Makine ögrenmesi, yapay sinir ağları, temsil sistemleri ve veri madenciliği yöntemlerini öğrenmek isteyenleri hedefleyen bir uzmanlık alanıdır.
Yazılım Sistemleri Uzmanlık Alanı (YS): Yazılım mühendisliğinde proje ve kalite yönetimi, insan bilgisayar etkileşim, iş zekası, akıllı öğrenme araçları, veri modelleme, sayısal yöntemler, hesaplamalı matematik gibi uygulamalarda yetkinlik kazanmak isteyenleri hedef alan bir uzmanlık alanıdır.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İş İmkanları

Günümüzde bilgisayar kullanımı neredeyse her eve ve her iş yerine dağılmış durumdadır. Bu yüzden Bilgisayar mühendisliği bölümü mezunları için bir çok iş imkanı bulunuyor.

• Üretim, hizmet ve eğitim sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerde ve kamu kuruluşlarında çalışma imkânlarına sahip olan Bilgisayar mühendisleri aynı zamanda alanlarında eğitimci olarak da görev yapabilirler.
  • Kurumların veri ağlarını tasarlama, geliştirme ve kurma aşamalarını gerçekleştirerek “Sistem mühendisliği” yaparlar.
  • Şirketlerin sistem güvenliğini sağlamak için “Bilgi güvenlik uzmanı” olarak çalışabilirler.
  • Şirketlerin ver tabanlarını geliştirmek, standartlarını oluşturmak ve bunların ortak bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla “Veritabanı yöneticiliği” yapabilirler.
  • Bilgisayar mühendisliği bölümü mezunları aynı zamanda büyük şirketlerin araştırma ve geliştirme bölümlerinde de istihdam edilmektedir.

Bahçeşehir Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği Okumanın Avantajları

Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine; uluslararası olanaklar, staj fırsatları ve araştırma laboratuvarları başta olmak üzere çeştili avantajlar sunar. Öğrencilerin hem kendilerini geliştirip hem de sosyalleşebileceği kulüpler, yurt dışında öğrenim görme olanakları ve COOP uygulaması ile eğitime devam ederken iş dünyasını tanıma şansı elde etme gibi olanakları bulunuyor. BAU Bilgisayar Mühendisliği bünyesindeki öğrenciler seçtikleri uzmanlık alanlarına göre üniversitenin bünyesindeki laboratuvarlarında araştırmalarını ve projelerini gerçekleştirme imkanlarına sahiptir. BAU’lu öğrencilerin günlük işlerinin dışında kullandıkları bilgisayar laboratuvarları dışında kullandıkları başlıca laboratuvarlar;

• Büyük Veri Eğitim ve Araştırma Merkezi
• Siber Güvenlik Merkezi
• BAU-Stanford Robotik Laboratuvarı
• Makine Öğrenimi Araştırma Laboratuvarı

Bilgisayar Mühendisliği alanında son yıllardaki gelişmeler doğrultusunda BAU Bilgisayar Mühendisliği bölümünde araştırma yapılan konular ise;

• Yapay Zeka,
  • Derin Öğrenme,
  • Bilgisayarlı Görü
  • Görüntü İşleme,
  • Öneri Sistemleri,
  • Makine Öğrenmesi,
  • Bilgisayar Mimarisi,
  • Nesnelerin İnterneti,
  • Büyük Veri Analitiği,
  • Bulut Bilişim,
  • Siber Güvenlik,
  • Çip Tasarımı,
  • Web ve Oyun Programlama,
  • Mobil Uygulama Geliştirme,
  • Bilgisayar Ağları,
  • Ağ Güvenliği.

Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.