Üniversite sınavına hazırlanan aday öğrenciler sınav zamanı yaklaştıkça streslerinin arttığını fark edebilir. Üniversite sınavı tarihine kadar yetiştirilmesi gereken dersler, deneme sınavları ve akademik hayatla sosyal hayatı dengelemeye çalışırken gergin hissetmeye başlamak oldukça normal. Ancak aday öğrencilerin bu süreçte ruh sağlığına önem vermeleri ve üniversite sınavından verimli sonuç alabilmek için stres yönetimi yapmaları gerekir. Bu sebeple, aday öğrencilerle stres yönetimine yardımcı olabilecek tavsiyelerimizi paylaşıyoruz.

Sosyal Medyada Geçirdiğiniz Zamanı Azaltın

Sosyal medyada keyifle zaman geçirildiği bir gerçek. Ancak negatif etkilerini de göz ardı etmemek gerekiyor. Sosyal medya genellikle gerçekleri yansıtmaktan ziyade hayatın en ideal yönlerini öne çıkarır. Bu da hayatla ilgili yanlış yargılar oluşturur. Buna ek olarak derse ayırdığınız vaktin düzensiz ve verimsiz olmasına sebep olabilir. Bu sebeple sosyal medyada çok sık vakit geçirmek ruh sağlığınızı kötü yönden etkileyebilir. Telefonda harcadığınız vakti sınırlamak stresinizi azaltmak konusunda fark yaratabilir.

Kendinize Vakit Ayırın

Keyif aldığınız aktivitelere vakit ayırmayı unutmayın. Stres yönetimi yapabilmenin en etkili yollarından biri de size huzur ve mutluluk veren hobilerinizi ikinci plana atmamaktır. Keyif alarak geçirdiğiniz zaman sayesinde dersten aldığınız verimin de arttığını fark edeceksiniz!

Nefes Egzersizleri

Vücudu ve düşünceleri rahatlatabilmek için sıklıkla başvurulan yollardan biri de nefes egzersizleri. Öğrenmesi ve uygulaması kolay olan nefes egzersizlerinden birini denemeye ne dersiniz? Dört saniye boyunca derin bir nefes alın, dört saniye boyunca içinizde tutun ve yine dört saniye boyunca nefesinizi yavaşça verin. Bu yöntemi dilediğiniz kadar tekrar edebilirsiniz. İlk yaptığınızda zorlansanız bile pratik yaptıkça kolaylaşacağını unutmayın. Kalp atışınızın normalleşmesiyle beraber rahatladığınızı hissedeceksiniz!

Yardım Almaktan Çekinmeyin

Arkadaşlar, aile, rehberlik öğretmenleri ve terapistler… Kim olduğu fark etmeksizin yardım almaktan çekinmeyin. Üniversite sınavı hazırlığında yaşanan stresi hafifletmenin yollarından biri de iletişim kurmaktan ve hislerinizi paylaşmaktan geçiyor.

Gerçeklere Odaklanın

Üniversite sınavı akademik hayatınızın geleceği anlamına geliyor. Bu da başarısızlık korkusunu daha da arttırıyor. Ancak planladığınızdan daha düşük bir puan almanın dünyanın sonu olmayacağını kendinize hatırlatın. Stresin güç aldığı noktalardan biri de gerçekçi olmayan düşüncelerdir. Korkutucu düşüncelere daldığınızı fark ettiğinizde, ne olursa olsun elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığınız için kendinizi tebrik edin.

Ders Çalışmayı Ertelemeyin

Üniversite sınavı sürecinde sizi strese sokabilecek en büyük etmenlerden biri de derslerinizi ertelemektir. Odaklanmak ve düzenli ders çalışmak her zaman kolay olmayabilir. Ancak ertelemenin de yalnızca strese sebep olacağını kendinize hatırlatın. Kısa ama sık molalar vererek, rahat ettiğiniz bir alan yaratarak ve kendinizi zorlamayacağınız bir ders programı hazırlayın. Motivasyon eksikliği, başarısızlık korkusu ve dikkat dağınıklığı gibi çeşitli sebepler dersinizi ertelemenize sebep olabilir. Böyle anlarda son dakikaya bıraktığınız tüm konuların gelecekteki sizi ne kadar strese sokacağını düşünerek kendinizi motive etmeye çalışın.