ODYOLOJİ NEDİR?

Odyoloji, kısaca ifade etmek gerekirse, işitme bilimidir.

İşitmenin, işitme ve denge sisteminin değerlendirilmesidir. Bu değerlendirmenin klinik ya da deneysel ortamlarda yapılabilmesi için uygun araçlar kullanır, yöntemler belirler ve teknikler geliştirir.

İşitme kayıplarında ve denge problemlerinde uygun iyileştirme yöntemlerinin (işitme cihazı/koklear implant/ işitsel eğitim /vestibüler rehabilitasyon) uygulanması; işitme koruma ve erken müdahale programlarının (yeni doğan işitme taramaları, gürültüden koruma programları) hazırlanıp uygulanması odyolojinin çalışma alanlarını oluşturur.

Odyoloji bilim ve sağlık alanının uygulama yetkisi ‘’odyolog’’ olarak isimlendirilen meslek elemanı tarafından temsil edilmektedir. ‘Odyolog’luk 2011 yılı itibariyle Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından meslek tanımı yapılan ve resmen tanınan bir meslektir.

Odyoloji dersleri için tıkla

Hizmet alanının çok geniş, yetişmiş eleman sayısının azlığından dolayı Odyoloji alanında lisans eğitimine başlanılması kaçınılmaz oldu. Biz de bu amaçla sana yetkin bir odyolog olma imkanı sunuyoruz. Vereceğimiz odyoloji dersleri sayesinde ciddi ve güvenilir  bir eğitim alacaksın.

Odyoloji taban puanları için tıkla

Odyoloji sıralama için tıkla

ODYOLOG NE İŞ YAPAR?

Burada hemen bir yanlışı düzelterek başlayalım. Çoğunlukla bu soru “odyoloji ne iş yapar” diye sorulur ancak odyoloji bilimin adıdır. Bu bilim dalında eğitimi tamamlayan kişilere odyolog denir. Bu nedenle soruyu şöyle düzeltelim: Odyolog ne iş yapar?a) İşitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısında uzman hekiminin yönlendirmesiyle tanısal testlerin gerçekleştirilmesi ve rehabilitasyonu ile işitme rehabilitasyonu içinkullanılacak cihazların belirlenmesi, seçimi ve programlanmasını yapar.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde açılan Odyoloji bölümü dört yıllık lisans eğitimi vermektedir. Mezunlarına ‘odyolog’ ünvanı verilmektedir.

• İşitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısında uzman hekiminin yönlendirmesiyle tanısal testlerin gerçekleştirilmesi ve rehabilitasyonu ile işitme rehabilitasyonu için kullanılacak cihazların belirlenmesi, seçimi ve programlanmasını yapar.
  • İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesine yönelik çalışmalar yapar.
  • İşitme tarama programlarında görev alır ve bu programlardaki testleri yapar.
  • Gürültü  ölçümlerini  yaparak  işitmenin  korunması  hakkında  gerekli  önerilerde bulunur.
  • Cerrahi işlemler esnasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitorizasyonu yapar.
  • Kulağa implante  edilen  cihazlarda  ameliyat  sırasında  ve  sonrasında  cihaz ayarlamalarını

ODYOLOJİ İŞ İMKANLARI

Odyologlar başlıca hastanelerde, özel sektörde, üniversitelerde, özel eğitim kurumlarında ve devlet bünyesinde olmak üzere geniş çalışma alanlarına sahip bulunmaktadırlar.

Bahçeşehir Üniversitesi Odyoloji Bölümü hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız

ODYOLOJİ SIRALAMA VE TABAN PUANI

2021 Odyoloji sıralama ve taban puanları açıklandı. 2021 TYT AYT (YKS) Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 2020 yılına ait üniversite yerleştirme puan ve sıralamalarıdır. 2021 yılına ait puanınızı ve sıralamanızı kıyaslayarak tercih yapabilirsiniz.