KYK bursu, üniversiteye girmeye hak kazanmış öğrencilerin geçimini kolaylaştırmak için devletin sunduğu bir kolaylıktır. KYK bursuyla ilgili “ne kadardır, kaç yıl ne kadar süreyle verilir, nasıl başvuru yapılır, kimler başvurabilir” gibi merak edilen soruları sizin için cevaplandırdık.

KYK bursu kimlere verilir?

Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olup üniversitede eğitim alan ve ihtiyaç sahibi öğrencilere karşılıksız verilen paradır.

Burstan yararlanabilecek öğrenciler;

* Ön lisans öğrencileri,

* Lisans öğrencileri,

* Açık öğretim öğrencileri (sadece öncelikli öğrenciler),

* İki yıllık okullardan sonra, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrencilere (hazırlık sınıfında burs verilmez),

* Master ve doktora öğrencilerine (hazırlık sınıfında burs verilmez),

* Vakıf üniversitesi öğrencileri (ÖSYM bursu, KYK bursunu etkilemez!),

* ÖSYM tarafından yapılan üniversiteye geçiş sınavın sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil branşlarında ilk yüze giren öğrencilere öncelik verilir,

* Ülke adına yarışmalara katılan, milli olmuş amatör sporcu öğrenciler,

* İkinci öğretimde okuyan öğrenciler burstan yararlanabilir

NOT: Öğrenim kredisi alan öğrenciye burs, burs alan öğrenciye ise öğrenim kredisi verilmemektedir.

KYK bursu için nasıl başvuru yapılır?

Başvurular web sayfası üzerinden interaktif olarak alınmaktadır. Öğrencilerin beyanlarının doğruluğu kurum tarafından araştırılmaktadır. Öğrencilerbaşvurularını yaparken her alanı dikkatlice okumaları ve konuyu tam olarak anladıktan sonra ilgili alanları doldurmaları gerekmektedir.

KYK burs ve başvuruları hakkında daha fazla bilgi için ÖSYM’nin sitesini ziyaret edebilirsiniz.

KYK bursu kaç Türk lirasıdır?

KYK bursu öğrenim durumuna göre farklılık göstermektedir. 1 Ocak 2019 tarihiyle gelen artışla beraber KYK bursu ücretleri yenilendi. Lisans veya ön lisans öğrencileri için KYK bursu aylık 500 TL, yüksek lisans öğrencileri için 1000TL ve doktora öğrencileri için 1500 TL’dir.

KYK bursu kaç yıl, ne kadar süreyle verilir?

KYK bursu normal öğrenim süresi boyunca verilir. Okulun uzaması durumunda KYK bursu devam etmeyecektir.

KYK bursu hangi durumda kesilir?

* Öğrencinin vefat etmesi,

* Bir öğrencinin normal öğrenim süresinin bitip mezun olamadığı durumlarda,

* Not ortalaması dörtlük sistemde 2.00’ın altında, yüzlük sistemde ise 53.33’ün altında olan öğrencilerin,

* Hazırlık sınıfında sınıfı geçemeyen öğrencilerin,

* Öğrencinin disiplin suçu işleyip bunu tekrarlaması sonrasında,

* Öğrencinin okulu bırakması sonucunda,

* İki yıl okuduktan sonra başka bir bölüme geçen ve 2 yıl da orada okuyan öğrencinin bir yılı kalsa dahi bursu kesilecektir.